Ceo Balkan uz Francusku

Širom regiona zvaničnici, javne ličnosti i "obični" ljudi upućuju izraze saučešća i solidarnosti žrtvama, novinarima i Francuskoj nakon napada na "Šarli ebdo".

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.01.2015.

18:35

Default images
Foto: Tanjug/AP

Prvi spontani skupovi podrške su održani ispred francuskih amabasada u glavnim gradovima još sinoć, a nova okupljanja su održana ili planirana tokom današnjeg dana.

Mnoge javne ličnosti su na društvenim mrežama objavile poruke u kojima osuđuju napad i izražavaju solidarnost sa žrtvama i sa čitavom Francuskom, navodi Radio Slobodna Evropa čiji saradnik, čuveni karikaturista iz Beograda Predrag Koraksić Koraks, poručuje da je to "strašan događaj, koji ipak neće zastrašiti evropske karikaturiste".

U Sarajevu se desetine građana okupilo ispred francuske ambasade gde su palili sveće i ostavljali olovke i poruke podrške novinarima...

"Sloboda je jača od straha, a sebični manipulatori ne mogu uništiti njene vrednosti", poručio je u telegramu saučešća ambasadi Francuske u BiH reis-ul-ulema Islamske zajedenice u BiH Husein Kavazović.

Mehmed Halilović, nekadašnji urednik u sarajevskom listu “Oslobođenje” i bivši ombudsmen za medije, napad na francuske kolege smatra napadom na simbole slobode koji dolaze iz "ambijenta diktature, jednoumlja i neslobode", dok je muzičar Dino Merlin napisao na svom Fejsbuk profilu da u potpunosti osuđuje zločin nad novinarima u Parizu.

U Mostaru, internet portali Klix.ba i Tačno.net organizovali su skup podrške francuskim novinarima, uz transparente "Je suis Charlie" (Ja sam Charlie), "Strahovlada", "Not afraid" (Ne bojim se), "Ne drže nas više u strahu, drže nas na nišanu"...

U Beogradu Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je medijske radnike i druge građane na skup solidarnosti sa francuskim novinarima ubijenim u terorističkom napadu, dok su u Zagrebu panirana dva skupa protiv napada na "Šarli ebdo", uz cveće, olovke, poruke podrške, saučešće, navodi RSE.

Novinari redakcija na srpskom jeziku, članovi Drustva novinara Kosova Metohije i Udruženja novinara Srbije, danas su na skupu u Gračanici najoštrije osudili ubistvo kolega francuskog satiričnog časopisa Šarli ebdo u Parizu.

Članovi Kluba novinara Pomoravlja osudili su ubistvo novinara pariskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" nazvavsi taj čin "zločinom nad zločinim" i apelovali na javnost da se pozabavi problemom ubijanja pripadnika te profesije.

I najviši crnogorski zvaničnici su uputili telegrame saučešća kolegama u Francuskoj u kojima se izražava solidarnost i saosećanje sa građanima, a predsednik države Filip Vujanović naglasava da je ogorčen i duboko potresen brutalnim terorističkim napadom na novinare.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga napisala je na svom Fejsbuk profilu da je Kosovo uz Francusku i da se solidariše sa porodicama žrtava, dok su u Makedoniji napad, između ostalih, osudile i Islamska verska zajednica i Makedonska pravoslavna crkva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: