Plan za KiM pre ponude Brisela

Do kraja ove nedelje predsednik Nikolić i premijer Vučić započeće zvanične konsultacije oko konačnog rešenja za status KiM, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Utorak, 06.01.2015.

23:11

Default images
Foto: Tanjug

Kako navodi list, potvrda da će početi konsultacije oko izrade predloga konačnog rešenja stigla je iz samog državnog vrha.

Plan za rešenje statusa pokrajine, prema informacijama "Večernjih novosti", trebalo bi da bude spreman pre nego što Brisel istakne sledeći sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Iako su izjave dve čelne figure u državi proteklih dana zazvučale disonantno, jer je Nikolić naveo da pitanje konačnog rešenja KiM "treba odmah otvoriti", dok je Vučić izneo stav da je "još rano da se govori o konačnom rešenju", u vrhu vlasti "Novostima" je rečeno da između njih dvojice ne postoji razmimoilaženje u viđenju kosovske politike, niti u pogledu tajminga u kom treba preduzimati naredne korake.

Vučić je, prema izvorima lista, "veoma svestan svega o čemu je predsednik govorio vezano za KiM i namerama evropske administracije".

"Kada će nova platforma biti izneta u javnost, umnogome će zavisiti od toga kako Brisel vidi dinamiku nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Jasnija slika o evropskim namerama dobiće se 9. februara na sastanku koji je sazvala Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku, na kome će srpsku stranu zastupati Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, a albansku Isa Mustafa i Hašim Tači", piše list.

Kako se navodi, Beograd očekuje da će tada čuti i konkretne uslove za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, kao i kakvi su planovi Brisela vezani za potpisivanje sledećeg sporazuma dveju strana i hoće li on sugerisati da Beograd paraf stavlja na zajednički dokument sa drugom "državom" ili sa autonomijom.

Prema ranijim najavama, novi dokument Beograd i Priština trebalo bi da potpišu kada se ispune obaveze iz prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa, a među njima je i formiranje Zajednice srpskih opština, za koju se procenjuje da bi mogla da profunkcioniše na proleće.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak rekla je da će Nikolićev predlog "biti specifičan i da neće biti doslovce preslikan model već primenjen u svetu".

"Ali, mogu se, recimo, iskoristiti elementi Južnog Tirola ili Republike Srpske", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: