Nazire se kraj štrajku advokata

Stručni timovi Ministarstva pravde i AKS su tokom pregovora u velikoj meri približili stavove za rešavanje zahteva advokature i nadaju se skorom dogovoru.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 05.01.2015.

14:36

Default images

Nakon gotovo četiri meseca protesta srpsko pravosuđe moglo bi uskoro da bude odblokirano, jer su advokati i Ministarstvo pravde blizu dogovora. Advokati se nadaju da će već u četvrtak završiti izmene zakona koji će u Narodnu skupštinu.

Predsednica Advokatske komore Čačka i članica stručnog tima Advokatske komore Srbije (AKS) Jasmina Milutinović rekla je posle sastanka da su timovi obe strane "umnogome približili stavove koji se tiču zahteva advokature".

"Otklonili smo sva sporna pitanja i sad smo kod tehničkih detalja. Nadamo se da će poslednji sastanak biti 8. januara kada ćemo dogovoriti tehničke detalje oko izmene svih propisa u skladu sa našim zahtevima", rekla je Milutinovićeva Tanjugu.

Prema njenim rečima, stručni tim AKS je dobio uveravanja Ministarstva pravde da bi zakon mogao i formalno da bude izmenjen na vanrednom zasedanju Skupštine Srbije, čime bi se stvorili uslovi za prekid obustave rada.

"Imamo uveravanja od Ministarstva pravde da bi to moglo biti na vanrednom zasedanju Skupštine, čime bi se stvorili uslovi za prekid obustave rada", rekla je ona za B92.

Upitana da li je Ministarstvo pristalo na sve zahteve advokature, ona je odgovorila da su timovi kroz razgovore došli do rešenja koja zadovoljavaju zahteve advokata u meri koja će obezbediti prekid obustave rada.

Prema njenim rečima, pregovorima je utvrđeno da javnobeležnički zapis neće više biti obavezan za sve ugovore koji se tiču prometa nepokretnosti.

Prema dogovoru koji je na vidiku, notari će overavati samo nejavne isprave, koje su do septembra overavali sudovi.

"Ograničili smo slučajeve kojima je javnobeležnički zapis - oblik i forma za pravne poslove, za sve ostale privatne pravne poslove, odnosno privatne isprave ćemo predvideti solemnizaciju - potvrdu od strane javnog beležnika i time bi naši zahtevi bili zadovoljeni", ukazala je Milutinovićeva.

Ona je istakla da neće biti nikakve forme "fakultativne solemnizacije" koja je pominjana u javnosti u poslednje vreme.

Milutinovićeva je objasnila da izmene zakona idu u pravcu da - ispravu koju sastavi advokat ili sam građanin, "javni beležnik overeva, potvrđuje u obliku solemnizacije".

"To je naš osnovni zahtev i bio i zbog toga smo krenuli u protest, da ono što građani sastave notari overavaju", naglasila je ona.

Javnobeležnički zapis koji sastavlja javni beležnik ostaće kao obavezna forma samo kada su u pitanju pravni poslovi poslovno nesposobnih lica, lica sa invaliditetom, i za lica na zakonskom izdržavanju. Ovo je bio i osnovni zahtev advokata, koji se činio kao nepremostiva prepreka.

Ona je napomenula da će posle izmene zakonskih propisa biti izmena i u tarifi za javnobeležničke poslove, ali da stručni timovi nisu raspravljali o tome.

Pomoćnik ministra pravde i član stručnog tima Čedomir Backović izrazio je nadu da će pregovori rezultirati dogovorom koji će biti "na podjednako zadovoljstvo obe strane".

"Pregovori još nisu završeni i neću da ureknem ...ali mislim da smo na pragu okončanja pregovora. Pregovori su pokazali da je ono oko čega je bilo razmimoilaženja, nije stvar suštine, nego pogleda rešavanja nekih pravnih problema i u tom smislu mislimo da ova obustava rada treba da prestane što pre", rekao je Backović Tanjugu.

On je ukazao na to da, iako su zahtevi advokata od početka protesta "evoluirali", u njima nema ništa nepihvataljivog.

"Naprotiv, zajedničkim pregovorima smo uspeli da izbrusimo neka pitanja", rekao je on i dodao je to učinjeno uz poštovanje suštine koncepta latinskog notarijata - beležništva u Srbiji.

Iako se čini da je četiri meseca faktičke blokade pravosuđa, koja je najduža u mirnodopskoj istoriji Srbije ogroman problem, pomoćnik ministra pravde kaže da nije najveći u pravosuđu.

"Ako se upoznate sa brojem zaostalih predmeta, ako se upoznate sa prosečnim rokom rešavanja predmeta u tom kontekstu kada stavite ova četiri meseca sami ćete doći do toga koliko je ovo ili nije poremetilo uobičajeni rad pravosuđa."

Dogovor advokata i Ministarstva o nadležnosti javnih beležnika dovešće izvesno i do menjanja tarifa javnih beležnika, ali je rano govoriti da li će to i koliko biti jeftinije za građane.

Stručni tim AKS čine predsednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović, Mirjana Jovanović Tomić i Tanja Arsić iz Advokatske komore Vojvodine, a ministarstva su pomoćnici ministra pravde Čedomir Backović i Nela Kuburović, kao i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.

Ovaj pregovarački tim može da raspravlja o izmenama Zakona o javnom beležništvu, ali ne i o zahtevu za smenu ministra pravde ili o pitanju oporezivanja advokature. O tim pitanjima može da odlučuje samo Skupština AKS.

Podsetimo, advokati su obustavili rad u celoj Srbiji 17. septembra, tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu i regulisanje paušalnog oporezivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: