Direkcija da se izjasni o Savamali

Šabić zatražio od Direkcije za izgradnju "Beograda na vodi" da se izjasni o zakonskom osnovu i svrsi obrade podataka o ličnosti i "popisu stanara" u Savamali.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.01.2015.

12:12

Default images

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je, navodi se u saopštenju, primio izjašnjenje Direkcije dato u postupku nadzora koji je Poverenik pokrenuo u Direkciji povodom žalbe Skupštine stanara zgrade u Karađorđevoj 36.

U žalbi se navodi da je Direkcija najavila i da nastoji da realizuje "popis stanara" i "snimanje stanova" u svrhu "utvrđivanja činjeničnog i pravnog stanja", ne nudeći pritom nikakvo objašnjenje i ne navodeći pravni osnov osim apstraktne formulacije "radi realizacije Projekta Beograd na vodi".

Poverenik je zato, dodaje se, od Direkcije zatražio da se bez odlaganja izjasni o zakonskom osnovu i svrsi ovakve obrade podataka o ličnosti.

"U izjašnjenju koje je dostavila Direkcija je navela 'da je radna grupa sa zadatkom da izvrši analizu katastarskih parcela i objekata formirana na osnovu zaključka gradonačelnika Beograda kojim je to preporučeno za potrebe izrade plana posebne namene", navodi se u saopštenju.

Navedeno je takođe da je obilazak objekta u Karađorđevoj 36 bio "u cilju informisanja stanara o izradi plana posebne namene" i ankete da li su upoznati sa Projektom "Beograd na vodi".

Izjašnjenje, dodaje se, sadrži i samokritičke ocene Direkcije, da "obaveštenje dato stanarima ne oslikava pravi cilj obilaska", te da se "ukoliko je navedeno obaveštenje bilo koga uznemirilo ili povredilo, što nije bila namera, svima izvinjava", kao i da će "ubuduće aktivnosti pažljivije pripremati".

Ocenjujući samokritičke ocene Direkcije kao korisne, poverenik još jednom upozorava da su prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti osnovni, minimalni uslovi za dopuštenu obradu ličnih podataka postojanje valjanog zakonskog osnova i jasno određena svrha obrade.

"To, u konkretnoj situaciji (u odsustvu zakonskog osnova, jer zaključak ili preporuka gradonačelnika to izvesno nije) znači da bilo kakva obrada podataka o ličnosti može biti dopuštena isključivo ako se vrši uz izričit (slobodan i informisan) pristanak lica o čijim podacima se radi", naveo je Šabić.

Navodi i da su posle stanara zgrade u Karađorđevoj 36 i stanari drugih zgrada i korisnici poslovnih objekata, posebno u "užoj" zoni Savamale, ispoljili zabrinutost zbog odsustva relevantnih informacija.

"Zato je potrebno i važno da nadležni organi otklone sve dileme i sumnje - tako što će proaktivno, ne čekajući da to neko zahteva, ne samo stanarima nego javnosti generalno, pružiti sve relevantne infomacije", rekao je Šabić.

Poverenik ocenjuje da Direkcija i svi nadležni treba da ulože dodatni napor da bi konkretne i kompletne informacije u vezi sa realizacijom Projekta "Beograd na vodi" obezbedili najširoj javnosti na najbolji način - tako što će ih objaviti i objavljivati na svojim zvaničnim veb prezentacijama i u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: