Niko nije znao za torte sa deponije

Policija, tužilaštvo i Gradska uprava Kragujevca nisu odmah bili obavešteni o krađi 18.000 torti sa deponije u Jovanovcu koja se dogodila 24. decembra.

Izvor: Beta

Nedelja, 04.01.2015.

12:09

Default images

Za čitav slučaj slučajno je saznao gradonačelnik Radomir Nikolić 2. januara, rečeno je na zajedničkoj konferenciji prvog čoveka Kragujevca i načelnika Policijske uprave Gorana Živkovića.

I gradonačelnik i načelnik policije rekli su da su, prema dokumentaciji Čistoće, torte uništene na deponiji, a po snimcima koje su zabeležile videokamere tog javnog komunalnog preduzeća, one su odvežene sa deponije i to kamionima Čistoće. Torte su inače, na deponiju dovezene na uništenje, jer se proizvodjaču pokvarila hladnjača, a u tom trenutku još im nije bio istekao rok trajanja.

Gradonačelnik je kazao da je reč o organizovanoj grupi koja je torte odvezla sa deponije svesno ugorožavajući zdravlje ljudi, jer su se našle u vanpijačnoj prodaji, a zamerio je i direktoru Čistoće Dejanu Raoniću što ga o tome nije obavestio iako je znao 26. decembra da su torte odvežene sa deponije. Podsetivši da je gradsko veće formiralo komisiju kako bi se utvrdila odgovornost svih koji su učestvovali u odvoženju torti sa deponije, Nikolić je rekao da ne razume da su ljudi time ugrozili živote onih koji su te torte kupovali na, kako je rekao, sumnjivim mestima i po sumnjivim cenama.

Na pitanje novinara da li će Grad smeniti direktora Čistoće, Nikolić je odgovorio da je to pitanje za Nadzorni odbor i komisiju i da nova vlast u Kragujevcu poštuje izbor direktora na konkursu, kao i da će odgovarati svako u nizu ko je odgovoran za to što te torte nisu uništene kako je naložio veterinarski inspektor.

Načelnik Policijske uprave je rekao da policija od juče intenzivno radi na utvrdjivanju odgovornosti i da je kako je rekao, reč o presedanu imajući u vidu da policija o tome nije bila obaveštena, kao ni tužilaštvo. "To što je direktor JKP na sednici Gradskog veća rekao da je reč o organizovanoj grupi, a o tome nije obavestio policiju je presedan", kazao je Živković i dodao da će svi za koji se utvrdi da su odgovorni, biti procesuirani.

Pomenute torte proizvodi renomirana kragujevačka firma koja izvozi isljučivo u zemlje zapadne Evrope i kako se čulo na današnoj konferenciji, ona je ispoštvala sve procedure i odgovornost te firme ne postoji, jer joj je veterinarska služba naložila uništenje torti i one su odmah odvezene na gradsku deponiju.

Prema rečima Nikolića i Živkovića, sat vremena nakon što su torte stigle na deponiju, one su kamionima sa nje i odvožene.

Direktor javno-komunalnog preduzeća "Čistoća" Dejan Raonić juče je Tanjugu rekao da je oko 18.000 torti odneto sa deponije u noći izmedju 24. i 25. decembra, kao i da je na tu deponiju dovezena količina od 13.260 kilograma torti.

Ceo slucaj se još uvek istražuje u JKP "Čistoca". Kada se bude utvrdila odgovornost, protiv određenih radnika biće podneta krivična
prijava.


"Fizička lica su znosila torte. Kamionima, privatnim vozilima. Ko je organizovao, to je sada u postupku istrage, naše interne istrage u firmi. Suspendvano je deset radnika, iz
službe obezbeđenja i službe deponovanja otpada i podeljeno još osam upozorenja pred otkaz. Ko je tačno učestvovao u toj organizaciji, to je
već predmet istrage", kaže Dejan Raonić, direktor JKP "Čistoca".

Za sada nisu evidentirani slučajevi trovanja, ali i dalje postoji mogućnost za tim, jer budj daje kasne alergijske reakcije.

"Moguće posledice bi bile toksoinfekcija, odnosno trovanje hranom sa učestalim tečnim stolicama, povišenom temperaturom i nagonom za povraćanjem. S obzirom da su bile i plesni, mogle bi se javiti i reakcije teške alergije na penicilin s obzirom da takve plesni proizvode i penicilin", kaže Aleksandar Količković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoc.

Foto: James Petts / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: