"Svedočenje mi je uništilo život"

Svedok tužilaštva na suđenju Slobodanu Miloševiću najavila je tužbu protiv britanske policije zbog načina života u programu za zaštitu svedoka.

Izvor: B92

Petak, 02.01.2015.

19:35

Default images
screenshot

Ona je u izjavi britanskom Sandej tajmsu, koji prenose mediji u regionu, istakla da joj se život pretvorio u pakao, te da je odlučila da proda svoj stan u Beogradu kako bi podigla tužbu protiv britanske policije zbog toga što joj je čitav prethodni život obrisan.

Svedok pod šifrom B129 navela je da mora da povrati svoj prethodni identitet, koji je promenila kada je ušla u provram za zaštitu svedoka zbog opasnosti po život. Na nju je pokušan atentat 2003. godine, neposredno nakon svedočenja na suđenju Miloševiću u Hagu.

“Anonimnost pravi kriminalca od mene, a ne od onih koji to jesu”, navela je ona.

Greškom tehničara na suđenju Miloševiću u etar je pušten njen pravi glas, što je omogućilo nepoznatim osobama da je prepoznaju i da pokušaju da je udare automobilom u Beogradu, posle čega se ona sa porodicom preselila u Englesku.

”Živeli smo sa 100 funti nedeljno, u kući punoj vlage i buđi”.

Promena identiteta sa sobom je donela brisanje kompletne istorije, tako da bivša advokatica iz Beograda navodi da će morati ponovo da dobije diplomu.

Istakla je da je od nje traženo da svedoči protiv još neklih ljudi optuženih za ratne zločine, a navela je da ju je 2010. maltretirala britanska policija, uz pretnju zatvorom ukoliko ne svedoči.

“Srbija me gleda kao izdajnika, a ovde nemam status običnog imigranta. Kada dobijete novi identitet gubite sve, porodicu, prijatelje... Gubite život”, zaključila je bivša advokatica koja je ranije bila bliska saradnica Željka Ražnatovića Arkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: