Mediji o predsedavanju Srbije OEBS

Predsedavanje OEBS-u je veliki izazov za Srbiju, ali bi položaj između Istoka i Zapada mogao biti prednost za Srbiju, ocenjuje štampa na nemačkom jeziku.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.01.2015.

21:41

Default images

S obzirom na raširenu skepsu među 57 članica OEBS-a što je Srbija na čelu te organizacije, informativni portal prvog programa nemačkog javnog servisa, tagešsau.de, postavlja pitanje: "Od 'srećnog slučaja Švajcarske' do 'problematičnog slučaja Srbije'?", ali i navodi da bi bliske veze s Moskvom mogle da budu šansa za našu zemlju, prenosi "Dojče vele".

Podsećajući da Srbija tradicionalno neguje dobre odnose s Rusijom, tagešsau.de upozorava da je Srbija "posle ratova na Balkanu '90-ih godina još uvek pod lupom - iako je u međuvremenu kandidat za članstvo u Evropskoj uniji".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, međutim, pokušava da smiri situaciju, ukazuje tagešsau.de i dodaje da je Vučić istakao da obe strane, i Zapad i Istok, mogu imati poverenja u Srbiju.

U tom smislu bi mogla biti prednost to što se Srbija kreće u smeru EU, a da pri tom ne raskida dobre odnose s Rusijom, prenosi ovaj portal navodeći ocenu Sonje Stojanović, direktorke Centra za bezbednosnu politiku u Beogradu da moto Srbije glasi "koristiti dobre odnose obe strane kako bi se u ukrajinskoj krizi moglo nastupiti kao posrednik".

Prema njenim rečima predsedavanje Srbije OEBS-om je i šansa jer ako to dobro odradi to bi moglo značajno da u unapredi položaj Srbije na međunarodnoj sceni - imajući u vidu i članstvo u EU kao cilj.

Tagesssau. de podseća da je odluka da Srbija 2015. preuzme predsedavanje OEBS-u doneta mnogo pre nego što je izbila kriza u Ukrajini, kada je ta organizacija "još tavorila", dok se u međuvremenu s konfliktom u Ukrajini ođednom ponovno našla pod svetlima reflektora svetske javnosti.

"Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ne deluje baš srećno zbog toga što ođednom mora da snosi veliku odgovornost", primećuje nemački portal.

Na početak srpskog predsedavanja OEBS-u danas se osvrće i austrijski ekonomski list "Virtšaftsblat", koji na svom onlajn portalu podseća da je Dačić istakao da Beograd želi da bude iskren, objektivan i nepristrasan posrednik u ukrajinskoj krizi.

S tim u vezi, ovaj list napominje da se taj stav u Beogradu ističe zbog činjenice da je Srbija u ne tako dalekoj prošlosti i sama bila "problematično dete" međunarodne zajednice, prenosi DV.

"Zato 'Virtšaftsblat' ističe da će za brigu o misiji OEBS-a na Kosovu, nekadašnjoj srpskoj pokrajini čiju nezavisnost Beograd ne priznaje, 2015. i dalje biti zadužena Švajcarska", navodi nemački radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: