Priča za koju je teško naći naslov

Svakog dana na B92.net se objavi nekoliko stotina naslova, do nekih se stigne teže, a do nekih lakše, ali ponekad naiđe neka priča za koju nije dosta 35 slova.

Izvor: B92

Utorak, 30.12.2014.

12:41

Default images

Obično se traže ključne reči i pojmovi, ali šta raditi kada ih je previše: Mešovita porodica na Kosovu u srpskom selu, čekaju drugo dete, kuća razrušena u zemljotresu, grede drže plafon da se ne uruši, glava kuće spava u štali da lopovi ne ukradu poslednju kravu, nema kupatila, vode, televizora... Šta je tu ključna reč? Trebalo bi da bude: "pomoć".

Porodica Časlava Jevtića živi u selu Rajanovice kod Kosovske Kamenice, u kom živi oko stotinu Srba. Zbog teškog života i nemaštine, meštani se odlučuju za to da se isele.

Ipak, Jevtići i pored svih problema, nameravaju da ostanu da žive u kući oštećenoj u zemljotresu 2002. godine, a više od decenije strahuju za živote, jer se krov ruši. Započetu gradnju nove kuće ne mogu da završe jer žive od socijalnih primanja, a obećanja vlasti u Beogradu i Prištini nisu ispunjena.

Trogodišnja Anđela spava i igra se u sobi između tri drvena stuba koji pridržavaju plafon od rušenja.

Dete je iz mešovitog braka, majka Marijana je rodom iz Albanije. Sa supružnikom Časlavom pokušava da se izbori sa nemaštinom. Zemlju obrađuje motikom i grabuljom.

Mesečna primanja ove porodice su 11.000 dinara.

Časlav noćima spava u štali koja nije njegova. Čuva kravu koja mu prehranjuje porodicu od lopova. Ostale krave i sve koze su razbojnici već jednom ukrali, kao i traktor sa mašinama.

Jevtići su jedna od porodica čija je kuća oštećena 2002. godine, a iako je Vlada Srbije finansirala rekonstrukciju kuća u Kosovskom Pomoravlju, do njih pomoć nikada nije stigla.

Insajder je u serijaliu "Patriotska pljačka" otkrio da je za rekonstrukciju kuća oštećenih zemljotresom Vlada Srbije izdvojila 16 miliona evra. Jevtići su jedan od primera toga da novac namenjen ugroženim srpskim porodicama na Kosovu do njih nikada nije stigao.

Samo obećanja su ostala i od predstavnika prištinskih vlasti.

Zahvaljujući ljudima dobre volje, Jevtići su započeli izgradnju nove kuće, ali su stigli samo do temelja.

Za novi dom je potrebno 25.000 evra.

Ljudi dobre volje koji žele da pomognu ovoj porodici mogu se obratiti Fondu B92, koji je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za izgradnju kuće porodici Jevtić.

Svi koji žele da pomognu mogu da se jave na fond@b92.net ili na 060 4050476

Broj računa za pomoć je 340-36233-65 (Erste banka), uz obaveznu naznaku da je svrha uplate "Pomoć porodici Jevtić".

Za plaćanje iz inostranstva devizni račun je:

Correspondent bank for (navesti oznaku valute) incoming payments:

Swift Code: GIBAATWG

Erste Group Bank AG Wien, Austria
Account of the beneficiary with:

Swift code: GIBARS22

Erste Bank A.D. Novi Sad
Beneficiary:

IBAN RS35340000000003623365

Name: Fond B92
Address: 11000 Beograd, Jevrejska 16, Serbia
International Payments Department
Erste bank a.dd., Novi Sad


Kompanije koje žele da pomognu mogu se javiti na mejl, radi dobijanja ugovora o novčanoj donaciji za izgradnju kuće porodici Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: