Seul čeka, Pjongjang ćuti

Južna Koreja je ponudila da se sledećeg meseca nastave pregovori na visokom nivou sa Severnom Korejom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

14:01

Default images

Ministar za ujedinjenje Južne Koreje Rio Kil-je je rekao da se naročito nada da će tema razgovora biti o ponovno spajanje porodica koje su razdvojene više od 60 godina, nakon Korejskog rata.

Na ovaj predlog Seula još nije stigao nikakav odgovor Pjongjanga, prenosi BBC.

Sever planove Južne Koreje o ujedinjenju vidi kao pokušaj da ostvari svoju dominaciju.

"Severna i Južna Koreja bi trebalo da se sretnu licem u lice, kako bi sastavile plan o mirnom ujedinjenju“, rekao Rio na konferenciji za novinare. Napomenimo, Rio je na čelu posebnog ministarstva koje je u Južnoj Koreji oformljeno kako bi se bavilo pitanjem ujedinjenja.

"Zbog toga smo dali zvaničan predlog vladi Severne Koreje za razgovor o zajedničkim interesima Severne i Južne Koreje u januaru naredne godine", rekao je on.

Ministar je naveo da se nada da će Severna Koreja da odgovori pozitivno na predlog.

On je ponudio da se predstavnici dve zemlje sastanu u Seulu, Pjongjangu ili bilo kom drugom gradu u Severnoj ili Južnoj Koreji, a sa kojim su saglasni zvaničnici Severne Koreje.

Poslednji formalni razgovori dve zemlje na visokom nivou održani su u februaru, sa ciljem da vode ka tome da se korejske familije ponovo spoje.

Od daljih pregovora, planiranih za oktobar, odustalo se pošto je Severna Koreja optužila Seul da nije dovoljno učinio da spreči aktiviste koji su na balonima, duž granice, pustali antisevernokorejske poruke.

Dve Koreje su tehnički u ratnom stanju od rata 1950 -1953. a njihov konflikt je završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: