CG: Lekari protestuju zbog hapšenja

Lekari i ostalo medicinsko osoblje Kliničkog centra CG u Podgorici prekinuli su rad na 30 minuta, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja njihovih kolega.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

13:55

Default images

Zbog sumnje da su odgovorni za inficiranje pet beba u bolnici u Bijelom Polju, od kojih je jedna preminula, Tužilaštvo je lekarima bjelopoljske bolnice Zvonku Puletiću i Haki Tahirović odredilo pritvor od 30 dana, prenose crnogorski mediji.

Po nalogu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici privedni su, a nakon saslušanja pušteni na slobodu i lekari Kliničkog centra Filip Vukmirović i Ljubinka Dragaš, kao i medicinski tehničar Saša Jovović.

Tužilaštvo je saopštilo da postoji sumnja da su, u slučaju inficiranih beba iz Bijelog Polja, Vukmirović i Jovović izvršili krivično delo nesavestan rad u službi, a Dragaš krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i počinioca.

Povodom privođanja kolega, predsednik Sindikata doktora medicine Vladimir Dobričanin poručio da se narušavanjem digniteta lekara i njihovim pretvaranjem u kriminalce, pompeznim hapšenjima, gubi osnovna karika lečenja - poverenje pacijenta u svog doktora.

Dobričanin je na protestu lekara ispred Instituta za bolesti dece naglasio da Dragaš i Vukmiroviuć zaslužuju svako poštovanje i da bez izuzetka opravdavaju poverenje koje im je ukazano.

"Najmanje što možemo da učinimo je da stanemo u odbranu, kako njih, tako i dostojanstva svih nas", istakao je Dobričanin.

Dobričanin je ukazao da opšta hajka na lekare stvara nepoverenje u zdravstvo, koje stalno radi u interesu građana uprkos tome što nije adekvatno podržano.

On je dodao da svaki čovek i svaka profesija imaju granicu dostojanstva ispod koje ne smeju ići i naglasio da misli da je za lekare i profesiju upravo sada taj trenutak.

Okupljenima je pročitao pismo koje su lekari uputili javnosti, nakon čega je završen skup, jer prema njegovim rečima, lekari nisu želeli da na bilo koji način ugroze pacijente.

Podršku kolegama iz Podgorice pružili su i lekari iz Bara, Nikšića i Berana, koji su danas u svojim bolnicama takođe na 30 minuta zaustavili rad.

Protest su ranije održali i lekari iz Bijelog Polja.

U Kliničkom centru Podgorice je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo 11. novembra, nakon čega je pokrenuta istraga o uzrocima infekcija.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić podneli su ostavke na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu, dok su su Tahirović i Puletić smenjeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: