Dačić: Preuzimamo OEBS 15. januara

Vicepremijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će 15. januara biti održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a, što će značiti početak predsedavanja Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 29.12.2014.

13:55

Default images

"Petnaestog januara biće održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a, kojom ću ja predsedavati", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao i da će tom prilikom imati i niz bilateralnih susreta.

On je podsetio da će 2015., godina srpskog predsedavanja OEBS-u, biti važna jer će tada biti obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija.

Dačić je istakao da OEBS ima misije i da je u raznim oblicima prisutan u 14 zemalja i dodao da od 1. januara 2015. Srbija ima veoma odgovornu dužnost da bude kredibilan predsedavajući OEBS-u koji će imati poverenje svih članica i biti "pošten pregovarač".

Na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, sumirajući rezultate rada MSP ove godini i najavljujući aktivnosti za narednu, 2015, Dačić je rekao da Beograd biti "diplomatska prestonica" narednog decembra, kao domaćin ministarskog saveta OEBS, sa učesnicima iz 57 država članica i 11 drugih zemalja.

"Važno je da budemo kredibilni kod svih i pošten pregovarač.. i da preduzimamo mere na deeskalaciji tenzija" koje postoje širom regiona OEBS-a, kazao je ministar.

"Glavni i strateški" cilj Ministarstva spoiljnih poslova naredne godine biće napredak u evropskim integracijama uz razvijanje što boljih odnosa sa zemljama koje nisu članice Unije, poput Rusije i Kine, rekao je Dačić.

Dodao je da će posebnu pažnju posvetiti i regionalnim odnosima, posebno sa susednim zemaljama, "kako bi se izbeglo buđenje konflikata" i doprinelo "rešenju problema iz prošlosti".

Dačić je rekao da je odložena njegova poseta zbog izbora u Hrvatskoj i da verovatno neće biti organizovana pre marta.

Najavio je i održavanje trilaterale u Italiji 22. januara s ministrom spoljnih poslova Albanije, a kao važno naveo učcešće na Samitu Afričke unije u Etiopiji, takođe sledećeg meseca.

MSP će se baviti i sporazumima iz oblasti liberalizacije viznog režima.

Povodom reforme diplomatske službe, Dačić je kazao da će Ministarstvo početi usaglašavanje s pregovaračkim poglavljem 31 koje obuhvata i spoljnu politiku, kao i da će se formirati poseban sektor Ministarstva za ekonomiju i provlačenje investitora.

Izražavajući nadu da će se što pre stvoriti uslovi za otvaranje pregovora sa EU, on je rekao: "Na nama je da radimo da budemo spremni (za otvaranje poglavlja), kad dođe politička odluka da se ona otvore, a ne da čekamo".

"Poželeo bih nam da nam svaka naredna godina bude dosadnija i dosadnija", i da građani imaju "dosadnu državu", kako ne bi morali da se toliko bave politikom, rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: