"Zapad svaljuje krivicu na Rusiju"

Zapad pokušava da na Rusiju prebaci odgovornost za događaje u Ukrajini, a to otežava rešenje situacije, kažu iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

16:48

Default images

Pokušaji Zapada da na Rusiju prebaci odgovornost za događaje u Ukrajini, jednostrane sankcije i otvoreni rat informacijama otežavaju rešavanje krizne situacije, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, sumirajući ovogodišnje rezultate.

Ukrajinska kriza je razotkrila ozbiljne sistemske probleme u evroatlantskom regionu, koji su rezultat politike zapadnih zemalja u pravcu jačanja njihove sopstvene bezbednosti, pri čemu ne uzimaju u obzir ruske interese, kao i u pravcu širenja geopolitičkog prostora pod njihovom kontrolom ka Istoku, navodi se u saopštenju, a prenosi Tass.

"To je dokazano kontinuiranim talasima proširenja NATO-a, uprkos uveravanjima (u suprotno) na najvišem nivou", ukazuje rusko ministarstvo.

U saopštenju se, takođe, konstatuje da je izgubljena šansa da se oformi ravnopravan i nedeljiv sistem bezbednosti u evroatlantskom regionu.

SAD i EU su, navodi rusko ministarstvo, "otvoreno podržale protivustavno preuzimanje vlasti u Kijevu i akcije nacionalističkih snaga koje su došle na vlast u cilju oružanog ugnjetavanja i ekonomskog i socijalnog gušenja jugoistoka zemlje".

"Pod takvim okolnostima, Rusija je uložila energične napore da doprinese što skorijem prekidu vatre, dugoročnom primirju i političkim merama kako bi se rešila prodružena ukrajinska kriza", ističe se u saopštenju, uz podsećanje da je to rezultiralo sporazumom iz Minska, kojim su utvrđeni prvi koraci ka deeskalaciji.

Da bi se izašlo iz ćorsokaka, ukazuje rusko ministarstvo, sve relevantne strane bi trebalo da pomognu Ukrajini da izađe iz teškog perioda u svojoj istoriji, obezbedi trajni mir i nacionalnu slogu i stvori takav politički sistem u kojem će se svi Ukrajinci osećati prijatno, bezbedno i dostojanstveno, zaključuje rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: