EP rezolucijom kritikuje Nikolića?

U novoj rezoluciji Evropskog parlamenta mogla bi da se nađe i kritika politike predsednika Srbije Tomislava Nikolića, pišu “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Subota, 27.12.2014.

22:05

Default images

Kako saznaju “Novosti”, u novoj Rezoluciji Evropskog parlamenta o napretku Beograda ka EU mogla bi da se nađe formulacija “da predsednik Tomislav Nikolić ima drugačije viđenje evropskih integracija Srbije od politike koju vode Vlada i premijer Aleksandar Vučić”.

Prema informacijama beogradskog dnevnika, u Beograd uskoro stiže i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, kako bi i na terenu, u direktnim kontaktima sa našim zvaničnicima, “ispipao” puls državnog vrha prema EU.

Povodom mogućnosti da se u dokumentu EP apostrofira da šef države vodi drugačiju politiku prema EU od vlade, iz kabineta predsednika Srbije za “Novosti” je decidirano rečeno da “dve politike prema Briselu ne postoje”.

Prilika da se nesporazumi i na ovu temu razreše biće već u ponedeljak, za kada je najavljen sastanak predsednika Srbije i nemačkog ambasadora Hajnca Vilhelma, na kome će se razmatrati aktuelna politička situacija, ekonomske reforme i EU integracije naše zemlje.

Međutim, može se očekivati da će se tom prilikom staviti i tačka na javnu polemiku Nikolića i Vilhelma o zahtevu Brisela u vezi sa Kosovom. Istog dana Nikolić će se sresti i sa Majklom Kirbijem, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država.

Šef diplomatije Ivica Dačić naveo je u petak da zbog praznika nije uspeo da razgovara sa nemačkim ambasadorom povodom njegovog spora sa predsednikom Srbije oko toga da li je priznanje Kosova uslov za ulazak u EU. Najavio je da će sledeće nedelje sa Vilhelmom razgovarati i premijer Vučić.

“Mora se ići na relaksaciju cele te priče. Razumem predsednika, ali mora da se spusti lopta”, rekao je Dačić.

Potpredsednik skupštinskog odbora za evrointegracije Laslo Varga kaže, za naš list, da očekuje da će Mekalisterova poseta razjasniti mnoge stvari evropskim parlamentarcima:

“Nadam se da će se u rezoluciji više bazirati na našu usklađenost sa evropskim normama, nego na bilo kakve političke ocene”, navodi Varga.

Rezolucija EP o napretku Srbije trebalo bi da bude na dnevnom redu krajem februara ili početkom marta.

Prema nekim najavama, rezolucija će biti mnogo oštrija u kritikama od Evropske komisije, pogotovo u oblastima pravosuđa, reformi, slobode medija i normalizacije odnosa sa Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: