Rističević:Prijava protiv Vukčevića

Marjan Rističević podneo krivičnu prijavu protiv Vukčevića i Vekarića zbog sumnje, kako je naveo, da su iznosili službene tajne savetnicima u Ambasadi SAD.

Izvor: B92

Petak, 26.12.2014.

15:29

Default images

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Marjan Rističević podneo je krivičnu prijavu protiv više lica, među kojima su tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i njegov zamenik Burno Vekarić zbog osnovane sumnje da su, kako je rekao, iznosili službene tajne savetnicima u Amabasadi SAD u Beogradu.

Rističević je novinarima u parlamentu rekao da krivična prijava obuhvata i zamenika tužioca za ratne zločine Dragana Stankovića, višeg savetnika u tužilaštvu Biserku Živković i sekretara Bojana Lapčevića.

Postoji osnovana sumnja da su 10. novembra 2010. godine u prostorijama tužilaštva na sastanku sa pravnicima ambasade SAD u Beogradu učinili dostupnim podatke i dokumente koji su se odnosili na postupanje tužilaštva za ratne zločine u većem broju predmeta, među kojima su bili i oni u pretkrivičnom postupku, rekao je on.

Rističević tvrdi da su oni tada obećali da će u narednom periodu intenzivirati dostavu tih podataka.

Prethodno je poslanik SNS Milovan Drecun rekao novinarima da je prosledio disciplinsku prijavu disciplinskom tužiocu protiv Vladimira Vukčevića i Bruna Vekarića jer su od 2004. godine do danas svoju javnotužilačku funkciju „vršili nezakonito i nepravilno i time narušili ugled profesije".

On je potvrdio da je grupa od deset poslanika, među kojima je i on, podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal, protiv članova Državnog veća tužilaca koji su 2009. godine izabrali Bruna Vekarića za zamenika javnog tužioca Tužilaštva za ratne zločine, „iako nije ispunjavao zakonom predviđene uslove".

Prijava se, kako je danas precizirao, odnosi i na Snežanu Malović, tadašnju ministarku pravde, Slobodana Radovanovića, tadašnjeg v.d. republičkog javnog tužioca, i Boška Ristića, predsednika skupštinskog odbora za pravosuđe.

On je dodao da od nadležnih očekuje da postupe po krivičnim prijavama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: