Dačić: Mnogo očekuju od Srbije

Srbija iduće godine, kada preuzima predsedavanje OEBS-u, treba da pokaže ozbiljnost jer od nas svi mnogo očekuju, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: RTS, Tanjug

Petak, 26.12.2014.

00:26

Default images

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Dačić je rekao da se Srbija ozbiljno priprema.

"Ono što je važnije to je simbolička godina - 40 godina od Helsinškog završnog akta, tadašnja Jugoslavija je bila jedan od osnivača tadašnjeg KEBS-a, da je prva konferencija posle Helsinkija održana u Beogradu", rekao je Dačić.

"Mi smo mnoge stvari u Srbiji za ove dve i po godine koliko postoji koalicija u izmenjenom sastavu, koje su izgledale tada nemoguće - mogućim", rekao je Dačić.

Dačić kaže da se desetak godina samo govorilo o Uniji, a da su ipak otpočeli pregovori.

"Mi smo umesto države u koju se šalju mirivne misije, sada država koja predsedava takvom jednom organizacijom", istakao je Dačić.

Ministar je rekao da su sve vlade govorile o potrebi ekonomske stabilizacije još od Milke Planinc, a nijedna vlada u istoriji nije donela tako hrabar budžet koji predstavlja osnovu za jednu zdravu državu, a nema zdrave države, kako kaže, bez zdrave ekonomije.

"Zato i milsim da Srbija iduće godine treba da pokaže svoju ozbiljnost - prvo to je veliki izazov, jer od nas svih mnogo očekuju", rekao je Dačić, govoreći o predsedavanju OEBS-u.

On je rekao da se Srbija ozbiljno priprema za predsedavanje. Ministarski savet je zakazan za 3. i 4. januar 2015. godine, na kome će biti 57 ministara spoljnih poslova.

"Već sada ćemo napraviti organizacioni odbror kao za Samit sa Kinom - to će biti veliki multilateralni skup koji pokazuje da je Srbija promenila svoj međunarodni položaj", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: