Za istinu o bebama treba hrabrosti

Sudbina nestalih beba još nije razrešena. Nadležni ministri najavljuju donošenje posebnog zakona. U Udruženju roditelja nestalih beba za sada nisu optimistični.

Izvor: B92

Sreda, 24.12.2014.

21:00

Default images

"Nismo još obavešteni o tom zakonu koji su najavili ministarstva pravde i zdravlja. U četvrtak imamo sastanak sa njima. Ono što mogu sada da kažem jeste da ako i jedan član bude protiv interesa građana mi ćemo to razobličiti", rekao je u Vestima B92 Vladimir Čičanović, predsednik Udruženja roditelja nestalih beba Srbije i dodaje:

"Za razotkrivanje krađe beba potrebna je pre svega hrabrost."

Čičanović kaže i da mu nije najjansije iz najave ministara pravde i zdravlja Nikole Selakovića i Zlatibora Lončara da li se taj poseban zakon donosi zbog efikasnog sprovođenja presude Evropskog suda "Zorica Jovanović protiv Srbije" povodom slučaja nestalih beba ili da se reši problem krađe beba.

"Nama će tek ministarstva na najavljenom sastanku predložiti svoju strategiju i videćemo da li ćemo da nađemo zajedničko rešenje da se spreče krađe beba. Mi ćemo izneti i svoje predloge", rekao je Čičanović.

Do sada je podneto više od 3.000 krivičnih prijava zbog krađe beba, ali istarga ni po jednoj od njih nikada nije pokrenuta. Zorica Jovanović, koja je prva dobila presudu od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kaže da samo želi da sazna istinu. "Polako smo počeli da skupljamo papire i ono što je bitno je da u jednom papiru stoji da nije registrovana smrt. 2002. godine u Jagodini podnosimo zahtev javnom tužilaštvu. Dobijamo odgovor da je tužba zastarela i da ne možemo ništa da uradimo. Onda smo 2008. presavili tabak i prijavili sve Sudu za ljudska prava u Strazburu. Dugo je trajalo sve to, pet godina, ali je ovo prva tužba koja je u Strazburu rešena u korsit građana. Ja i dalje tražim svoje dete. Hoću istinu", kaže Zorica Jovanović.

Iz Ministarstva zdravlja poručuju da ne želi da beže od problema.

“To je višedecenijski problem. Ja bih hteo da istaknem da smo mi već po pitanju regulacije i vođenju administracije pooštrili sve uslove i kontrole i to sprovodi zdravstvena inspekcija. Ovaj novi zakon će jednostavno pokušati da reši, odosno da nam pruži sve odgovore na pitanja šta se dešavalo sa tom decom u proteklih nekoliko decenija", kaže Borislav Vekić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Novi zakon trebalo bi da propiše formiranje nezavisnog tela koje bi moglo da vodi istragu o nestalim bebama. Ta istraga ne bi dovela do krivičnog gonjenja jer su svi slučajevi zastareli po postojećim zakonima, ali bi morala da utvrdi istinu o bebama.

Zamenica ombudsmana Gordana Stevanović kaže da je Zaštitnik građana Saša Janković još pre četiri godine u svom izveštaju naveo da je neophodno donošenje posebnog zakona koji bi se bavio problemom nestalih beba.

“Taj zakon bi morao da predviđa formiranje komisije koji bi imala jaka istražna ovlašćenja kako bi nam prižila punu istinu šta se desilo sa bebama. Zaštitnik građana je uvideo niz činjenica koje ukazuju na propuste. Nisu rađene obdukcije, bebe nisu sahranjene... Ali nismo mogli da utvrdimo šta se tačno desilo i upravo je važno da se formira posebno telo sa jakim ovlašćenjima”, kaže Gordana Stevanović.

Zakon treba da utvrdi i kriterijume za isplatu nadoknada roditeljima koji su dugo čekali na istinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: