Stanari Karađorđeve 36 kod Šabića

Poverenik za informacije pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.12.2014.

11:59

Default images

Kako se navodi u saopštenju Poverenika Rodoljuba Šabića povod za pokretanje tog postupka je žalba Skupštine stanara zgrade u Karađorđevoj 36 u Beogradu, u kojoj se navodi da je Direkcija najavila i nastoji da realizuje "popis stanara" i "snimanje stanova" u svrhu "utvrđivanja činjeničnog i pravog stanja".

U žalbi, dodaje se u saopštenju, navodi se da Direkcija nije ponudila nikakvo objašnjenje i navela pravni osnov osim apstraktne formulacije "radi realizacije Projekta Beograd na vodi".

Poverenik je od Direkcije zatražio da se bez odlaganja izjasni o zakonskom osnovu i svrsi takve obrade podataka o ličnosti, a po prijemu izjašnjenja odlučiće o daljim merama.

"Stanari zgrade u Karađorđevoj 36 uznemireni su zbog odsustva relevantnih informacija kako u vezi sa 'popisom stanara' tako i u vezi sa onim što bi moglo da predstavlja povod za to", izjavio je Šabić.

Prema njegovim rečima, s obzirom da ni u kakvom kontekstu nije pominjano rušenje zgrade, stanari akciju Direkcije doživljavaju kao nepotrebno i nedopušteno uznemiravanje.

"Većina pitanja koja stanari zgrade u Karađorđevoj 36 otvaraju nisu u nadležnosti Poverenika ali imaju nesumnjiv, načelan, opšti značaj i zaslužuju ozbiljnu pažnju nadležnih organa", rekao je Šabić.

Kada je reč o "popisu stanara" on je podsetio da su prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti potrebni osnovni, minimalni uslovi za dopuštenu obradu podataka, postojanje valjanog zakonskog osnova i jasno određena svrha obrade.

"Budući da u konkretnom slučaju ni jedno ni drugo nije jasno, od Direkcije je zatraženo da bez odlaganja, ako to može, objasni", poručio je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: