"Medicinski ne poklanja ocene"

Izjava direktora Kliničkog centra Srbije, Miljka Ristića, kako ne veruje većini lekara uzburkala je srpsko zdravstvo.

Izvor: B92

Utorak, 23.12.2014.

20:54

Default images

Medicinski fakultet odbacuje optužbe da se ispiti polažu preko veze, a taj stav podržava i Ministarstvo zdravlja.

Ristić ipak ponavlja da mu je dužnost da govori istinu o stanju u zdravstvu.

Medicinski fakultet odmah je stao u odbranu svojih studenata, ali Miljko Ristić nije promenio mišljenje da se, među studentima sa najvišim prosecima, nalaze oni koji ocene dobijaju preko veze.

"Toga smo svi svesni, da često zovu nastavnike, ja ne znam iz kojih razloga, to mu je prijatelj, student, dete nije bitno... I kažem, deo tih ispita, odnosno ocene koje se dobuju na tom ispitu, ne mogu biti merilo znanja", kaže Miljko Ristić.

Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić za instituciju na čijem je čelu kaže da je nekoruptivna, ali ipak kaže.

"Pazite, da li neko može u ovoj zemlji bilo šta da garantuje? Naravno da ne može. Mi smo mnogo takvih situacija sankcionisali, ali samo nismo razvijali zastvu i išli na Terazije i pričali o tome celom svetu", kaže Lalić. 09,22 >>

Ristićevu tvrdnju da sa najboljim prosecima na razgovor za posao najčešće dolaze deca lekara dekan ne vidi kao problem jer, kako kaže, u porodicama lekara ili glumaca postoji tendencija da se deca bave istim poslom.

"Da li je tu bilo korupcije, da li je tu bilo veza i sličnog mi smo potpuno otvoreni da o tome razgovaramo i da sankcionišemo svaku takvu situaciju. Ali nekoga paušalno napasti samo zbog toga što je nečije dete je u najmanju ruku neukusno", navodi dekan Medicinskog fakulteta.

Još veću zabrinutost izazvalo je i priznanje Miljka Ristića da i u najvećem bolničkom centru u Srbiji funkcionišu veze.

"Sigurno je evidentno da se tim osobama ukazuje više pažnje, brže dolaze do dijagnostičkih procedura, čeka se nekih dan-dva, ali taj pacijent koji je došao preko veze ima prioritet", kaže Ristić.

Na pitanje zašto to ne spreči i ne sankcioniše, Ristić odgovora:

"Pa ja sam sankcionisao. Ja sam kaznio ovde nekolicinu lekara i to je kazna bila upozorenje pred otkaz."

Ristić navodi da, i na fakultetu i u bolnicama funkcionišu prijateljske i rodbinske veze, a protekcija se dobija i na poziv nekih, kako kaže, važnih ličnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: