Proces protiv premijera Katalonije?

Vrhovni sud Katalonije prihvatio da pokrene postupak protiv premijera te pokrajine Artura Masa, zbog organizovanja neformalnog referenduma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

23:55

Default images

Vrhovni sud Katalonije odlučio je da odobri pokretanje postupka protiv premijera te španske pokrajine Artura Masa zbog toga što je 9. novembra organizovao neformalni referendum o nezavisnosti Katalonije.

Sud je prihvatio sve 32 prijave podnete zbog toga protiv pokrajinskog premijera.

Tužilaštvo je ocenilo da organizovanje makar i neobavezujućeg glasanja, predstavlja građansku neposlušnost jer je referendum o nezavisnoti Katalonije vlast Španije izričito zabranila u bilo kojem obliku.

Tužilaštvo je s tim u vezi zatražilo istragu zloupotrebe položaja premijera i zloupotrebe državnog novca za neformalni referendum.

Na novembarskom glasanju se 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonacaizjasnilo za nezavisnost od Sspanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: