Papa: Sveštenici žude za uticajem

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja kritikovao je danas birokratiju Vatikana, navodeći da neki ljudi po svaku cenu žude za uticajem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

15:35

Default images

Neki od njih žive dvostrukim životom i "pate od duhovnog Alchajmera" zbog koga su zaboravili da bi trebalo da budu Božji ljudi, izjavio je papa.

Božićnu čestitku kardinalima, biskupima i sveštenicima papa Franja nije ispunio samo radosnim prazničnim pozdravima i dobrim željama.

On je, pre svega, podsetio na 15 grehova kurije, za koje se nada da će biti "okajani i izlečeni u novoj godini", prenosi AP.

Papa je podsetio na to kako "teror ogovaranja može hladnokrvno ubiti reputaciju naših kolega i braće", i da "razne klike mogu postati rak koji preti harmoniji tela, ubiti ga i sagoreti u takozvanom prijateljskom požaru".

Poglavar Rimokatoličke crkve naglasio je da neki u Vatikanu "pate od patološke želje za uticajem" i da zbog toga teže ka moći po bilo koju cenu, čak i ako to podrazumeva klevetanje i diskreditovanje drugih u javnosti.

Papa Franja, koji je prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve, pre nego što je izabran za papu nije radio u dominantno italijanskoj kuriji u Vatikanu, zamerio je saradnicima zbog spletkarenja, karijerizma, birokratske moći i ogovaranija koji utiču na Svetu stolicu.

Kardinalima papin govor nije baš prijao, mlakim aplauzom su ispratili njegovo navođenje 15 grehova kurije, sve zajedno sa biblijskim fusnotama i preporukama.

Na kraju govora, papa je zatražio da se svi pomole "kako bi zarasle rane grehova koje svi nosimo" i da bi Crkva i kurija postale zdravije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: