Oslobođen krivice posle 70 godina

Gotovo 70 godina od presude i pogubljenja, sud u SAD je ukinuo presudu kojom je jedan crni dečak proglašen krivim za ubistvo dve bele devojčice.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

14:00

Default images

Džordž Stini (14) pogubljen je na električnoj stolici.

Presuda je doneta u vreme visokih međurasnih tenzija u SAD izazvanim odlukom vlasti da se ne sudi belim policajcima koji su ubili nenaoružane mlade Afroamerikance.

U vreme kad je Stini optužen za ubistvo 11-godišnje Beti DŽun Biniker i sedmogodišnje Meri Eme Temz, koje su pronađene u jarku pretučene na smrt, u najvećem delu SAD se primenjivala rasna segregacija.

Dečak je uhapšen pošto je sused rekao da ga je video kako priča sa devojčicama nedugo pre nego što su one nestale, pošto su biciklima otišle da beru cveće.

Na saslušanju u policiji je Stini prvo priznao zločin, ali je kasnije rekao da je priznanje bilo iznuđeno na silu.

Suđenje je trajalo samo tri sata, a Stinijev advokat, inače belac, nije pozvao nijednog svedoka, predstavio nijedan fizički dokaz, a nije uložio ni žalbu.

Poroti, sačinjenoj od 12 belaca, trebalo je samo deset minuta da donesu odluku o dečakovoj sudbini.

Stini je pogubljen u junu 1944. godine, a pošto je bio visok samo 155 cm i težak jedva 40 kg, zatvorske vlasti su na električnu stolicu morale da stave telefonski imenik, kako bi dečak seo na njega i mogao da bude pogubljen.

Stinijeva porodica i borci za pravo na fer suđenje su poslednjih nekoliko godina uporno radili na tome da taj slučaj bude ponovo otvoren, pošto su verovali da je dečak bio primoran da prizna zločin.

U presudi sudije Malen se navodi da Stini nije imao nikakvu odbranu i da je suđenje bilo puno nepravilnosti.

Ukidanjem presude iz 1944. je Stini praktično proglašen nevinim.

Uprkos tome što je presuda očito bila prepuna nepravilnosti, vlasti države Južne Karoline su se protivile pokušajima za poništenje ove višedecenijske nepravde.

"Činjenica je da je ova presuda donesena, a to se dogodilo zato što tada pravni sistem bio takav. Trebalo je da znamo da to nije u redu, ali tada to nismo znali", izjavio je tužilac Ernest Fini.

Odluka o ukidanju presude Stiniju je donesena u vreme kad su se širom SAD više nedelja održavale demonstracije protiv odluke porote da ne podiže optužnice u dva slučaja kad su beli policajci ubili nenaoružane crnce.

Slučaj veoma sličan Stinijevom dobio je nedavno svoj epilog i u Kini, gde je sud prošle nedelje proglasio nevinim jednog tinejdžera koji je pre 18 godina pogubljen zbog navodne krivice za silovanje i ubistvo žene u javnom toaletu.

Visoki sud kineske provincije Unutrašnja Mongolija je poništio presudu iz 1996. kojom je tinejžer Hugdžilt proglašen krivim, a zatim i pogubljen, ali je njegova krivica dovedena u pitanje kad je 2005. drugi čovek priznao da je počinio to ubistvo, prenela je agencija AP.

U saopštenju suda se navodi da je pogubljeni tinejdžer "proglašen nevinim".

U tekstu koji je objavila kineska novinska agencija Sinhua, zamenik predsednika suda Džao Đanping je izrazio "iskreno saučešće" Hugdžiltovim roditeljima.

Kineski državni mediji su objavili slike na kojima se vidi kako sudski uručilac predaje presudu o nevinosti potresenim Hugdžiltovim roditeljima u njihovom domu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: