Vikiliks: Uputstva za agente CIA

Sajt Vikiliks objavio je dva poverljiva dokumenta sa uputstvima agentima američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

10:50

Default images

Uputstva govorke kako agenti da, dok su na tajnom zadatku, "zaobiđu" bezbednosne sisteme na međunarodnim aerodromima, uključujući one u EU.

Prvi dokument, koji datira iz septembra 2011. godine, savetuje operativcima kako da se ponašaju tokom pojačane kontrole na aerodromu, koja obuhvata pretresanje i detaljno ispitivanje, prenosi danas Raša tudej.

Uputstvo ukazuje na značaj igranja dosledne, uverljive i dobro uvežbane uloge, pored lažnog profila na Internetu.

U drugom dokumentu, iz januara 2012, detaljno su predstavljene procedure pogranične kontrole u šengenskoj zoni i različite mere elektronske bezbednosti, uključujući Šengenski informacioni sistem i datoteku otisaka prstiju EURODAC.

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž obašnjava da ovi dokumenti pokazuju da CIA, pod administracijom američkog predsednika Baraka Obame, "i dalje planira da se infiltrira preko granica EU i da vodi tajne operacije u zemljama EU".

Dokument pokazuje i sve veću zabrinutost CIA zbog rizika koji po lažni identitet agenata predstavljaju biometrijske baze podataka, koje su i SAD unapredile posle terorističkih napada 11. septembra 2001.

"Vikiliks" je u petak objavio izveštaj CIA u kojem je navedeno da akcije čiji je cilj ubistvo, medju koje spadaju i napadi bespilotnim letelicama, mogu biti efikasne u nekim slučajevima, ali da mogu imati i negativne efekte, poput okretanja lokalnog stanovništva pobunjenicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: