SAD podržava Oružane snage Kosova

SAD podržavaju tranziciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage, ali je za tu transformaciju potrebno mnogo raditi na političkom i diplomatskom planu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

12:09

Default images

To je izjavila američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson za današnji "Zeri".

Trejsi Džejkobson je rekla da je to opravdan plan koji je proizašao iz procesa dvogodišnjeg razmatranja sektora bezbednosti na Kosovu koji su SAD podržale i svojim savetnicima.

"Prema našem stanovištu plan je izuzetno odmeren, odgovoran i prikladan. Mislim da teret za ovo pada na vladu i o tome sam razgovarala s ministrom (Hakijem) Demolijem, da treba da ljudima objasnimo taj proces. Ne radi se o stvaranju velike vojske, već o oružanim snagama s prikladnom veličinom koja ima za mandat da predstavi gde se sada nalazi Kosovo u njenom razvoju", rekla je ona.

Ona je dodala je da je to problem, jer promena imena zahteva ustavne promene za koje je potrebno dve trećine glasova poslanika u parlamentu i dve trećine glasova poslanika manjina, a srpski poslanici nisu podržali osnivanje vojske Kosova u prethodnom mandatu.

"Zbog toga je potrebno mnogo političkog i diplomatskog rada, pre nego što to bude išlo na sednicu Skupštine", rekla je američka ambasadorka.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom Trejsi Džejkobson je dodala da je to pitanje dogovoreno u Briselu i sve treba da bude u skladu s kosovskim zakonima.

"Njena specifična ovlašćenja su opisana u sporazumu, ali nisu u potpunosti tu utvrđena. Srbi kažu da ne žele da to bude slično sa nevladinom organizacijom. Ja razumem njihovu zabrinutost, međutim, takođe nema potrebe za trećim stepenom vladavine kao neki modeli o kojima se razgovaralo", kazala je ona.

Prema njenim rečima, zajednica bi trebalo da bude organ koordinacije koji omogućava nastavak finansiranja iz Srbije, kako je to predviđeno u planu Martija Ahtisarija ili prema Sporazumu iz aprila 2013. godine, posebno u oblastima kao što su zdravstvo i obrazovanje.

Trejsi Džejkobson je dodala da nema nijednog razloga da Srbija ne nastavi da finansira te oblasti.

"Ono čemu se mi nadamo je da će ova asocijacija obezbediti transparentne mehanizme za finansijsku pomoć, jer u prošlosti to nije bilo transparentno. Srbija je dala mnogo novca, posebno na severu Kosova, od kojih neposredno nisu imali koristi obični ljudi, već su se bogatili ljudi na određenim pozicijama", rekla je američka ambasadorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: