Danas: Selaković popušta advokatima

Ministar pravde Nikola Selaković odlučio je da popusti advokatima i da Vladi Srbije po hitnom postupku uputi izmene Zakona o javnim beležnicima, saznaje Danas.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 22.12.2014.

23:43

Default images

Kako objašnjava izvor ovog lista iz Vlade, izmene pomenutog zakona ići će naruku zahtevima advokata, ali još uvek nije poznato koja će rešenja biti predložena, pošto se na izmenama još radi u Ministarstvu pravde.

Ideja je, tvrdi sagovornik Danasa, da se pomenute izmene nađu pred Vladom Srbije do petka, da bi tog dana, pošto ih vlada usvoji, bile upućene u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Naime, objašnjava isti izvor, čeka se završetak rasprave o budžetu u parlamentu da bi se raspravljalo o ovim izmenama, za koje se veruje da će okončati štrajk advokata i odblokirati pravosuđe.

Istovremeno, šefovima poslaničkih grupa i poslanicima je "nagovešteno da mogu da očekuju još jedan radni dan", tokom kojeg će se raspravljati i o izmenama Zakona o javnom beležništvu.

Ove najave se pojavljuju dan pošto je istekao desetodnevni mandat stručnom timu koji su činili predstavnici advokatskih komora i Ministarstva pravde. Ipak, prema izjavama advokata stekao se utisak da je kompromis daleko. U razgovoru za Danas Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, rekao je pre nekoliko dana da se rešenje ne nazire i da "u ovom trenutku nije izgledno skoro okončanje protesta".

Izuzev desetodnevnog rada stručnog tima, dosadašnji pregovori dve strane su bili retki i sadržajno siromašni. Osnovni razlog za to je bio što ni advokati ni Ministarstvo pravde nisu želeli da odstupe od svojih zahteva. Advokati su insistirali na promeni Zakona o javnom beležništvu i srodnim zakonima i te svoje zahteve su u formi izmena zakona dostavili ministarstvu. Suština izmena se svodila na to da notari samo overavaju ugovore koje sastave advokati, na isti način na koji su to činili sudovi. Advokati su prekid protesta uslovili usvajanjem svih tih izmena. Ministarstvo, sa druge strane, nije bilo spremno na bilo kakve ustupke dok god se advokati ne vrate na posao.

Sa tako postavljenim zahtevima, dve strane suštinski nisu ni pregovarale tokom ova tri meseca. Umesto toga, svoje ciljeve su nastojali da postignu medijskim prepucavanjem i pritiskom koji iz toga proizilazi. Advokati su po svaku cenu nastojali da uključe Evropsku uniju u proces pregovora i na taj način primoraju vlast da ispune njihove zahteve, ali su predstavnici EU odbacili mogućnost da posreduju u pregovorima. Tek nakon posete predstavnika Evropske unije advokata (CCBE) oformljen je stručni tim advokata i ministarstva za pregovore. Takođe, advokati su stalno izlazili u javnost sa nezvaničnim informacijama o navodno ogromnim zaradama javnih beležnika. Ministarstvo pravde je nasuprot tome pokušavalo da podrije jedinstvo advokata i iznutra razbije protest. Tokom protesta su se osnivala razna udruženja građana poput Društva advokata Srbije i Advokatske krivične unije koja su pozivala na prekid advokatskog protesta.

Tokom protesta je došlo do izmena Zakona o javnom beležništvu, ali one nisu zadovoljile advokate. Tim izmenama nije obuhvaćeno ono što njima najviše smeta, a to je činjenica da je ostao član koji ugovor o kupoprodaji nekretnina i dalje tretira isključivo kao javnobeležnički zapis.

Predstavnici AKS i Ministarstva pravde nastaviće u utorak pregovore, a nijedna strana ne odstupa od svojih stavova s početka, sudeći prema onom što su izjavljivali u ponedeljak.

Odloženo više od 130.000 suđenja

Štrajk advokata je počeo 17. septembra zbog toga što su sa radom počeli javni beležnici. Procene su da je za ova tri meseca odloženo više od 130.000 suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: