MPC za pomilovanje mitropolita SPC

Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija danas je zvanično zatražila pomilovanje za mitropolita SPC Jovana Vraniškovskog.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

19:53

Default images

Kanonski nepriznata Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija danas je zvanično zatražila pomilovanje za svog bivšeg vladiku, a sada arhiepiskopa ohridskog i mitropolita SPC Jovana Vraniškovskog, koji se nalazi u zatvoru pošto je u Makedoniji osuđen zbog pranja novca i pronevere crkvenih fondova.

Sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije pozvao je "sve relevantne vlasti u Republici Makedoniji da pokažu milosrđe prema zatvorenom bivšem arhiepiskopu Jovanu".

"Uprkos prestupima zbog kojih mu je suđeno i zbog kojih je osuđen, ne treba ga ostaviti bez nade i vere u milosrđe, u ovim svetim danima pred Božić", navodi se u saopštenju Sinoda.

Zahtev Sinoda usledio neposredno posle posete mitropolita Ilariona, iz Ruske pravoslavne crkve, koji se sastao s makedonskim rukovodstvom, uključujući arhiepiskupa Stefana, ali i makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, koji ima ovlašćenje da pomiluje nekoga, prenela je MIA.

Makedonska crkva saopštila je da je poziv na pomilovanje Vraniškovskog poslat na inicijativu ruskog episkopa, u nadi da će to otvoriti razgovore između Makedonije i Srbije o priznavanju Makedonske pravoslavne crkve.

Nekadašnji vladika kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) i sadašnji arhiepiskop Ohridski i mitropolit Skopske pravoslavne crkve (SPC) Jovan Vraniškovski uhapšen je 12. decembra 2011. godine na grčko-makedonskom graničnom prelazu Medžitlija-Niki, kod Bitolja, pod optužbom da je proneverio 250.000 evra kojima je kupovao zemljište u Ohridu dok je bio vladika MPC.

Vraniškovski je nakon hapšenja odveden u zatvor Idrizovo kod Skoplja, gde se i sada nalazi u, kako navode njegovi advokati, teškim uslovima.

Osuđen je na tri godine zatvora, na šta je u novembru prošle godine uložio žalbu koja je odbijena.

SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je pedesetih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost.

MPC ne priznaje nijedna pravoslavna crkva, a SPC je smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji.

MPC je pre dve godine dopunila naziv i sada se naziva Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska arhiepiskopija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: