"Ozbiljne neistine direktora KCS-a"

Povodom izjava direktora KCS-a Miljka Ristića Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu saopštio je da su iznesene ozbiljne neistine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

18:00

Default images

Direktor Kliničkog centra Srbije, kardiohirurg, profesor dr Miljko Ristić rekao je u intervjuu za list "Politika" da pacijent u Srbiji, koji nema vezu, ne može da dobije dobru lekarska pomoć i da je znanje i stručnost naših lekara loše.

"Medicinski fakultet u Beogradu ima tradiciju zajedničkog rada i uspešne saradnje sa Kliničkim centrom Srbije, kao najvećom kliničkom nastavnom bazom. Bili smo neprijatno iznenađeni serijom intervjua direktora Kliničkog centra Srbije, nekadašnjeg profesora našeg fakulteta, u dnevnom listu “Politika” u avgustu 2014. godine, u kojima je iznesen niz netačnosti i proizvoljnih ocena prvo o kvalitetu osnovnih integrisanih studija na Fakultetu, aludirajući na nizak nivo kompetetnosti diplomiranih lekara i prisustvo koruptivnih radnji u toku procesa studiranja. Jučerašnji intervju direktora KCS-a u još većoj meri iznosi ozbiljne neistine, nipodaštavanja očiglednih uspeha koji su postignuti u razvoju nastave i znanja koja studenti poseduju i uvredljive komentare na račun Uprave Fakulteta i naročito dekan", navodi se u saopštenju Dekanskog kolegijuma Medicinskog fakulteta.

U saopštenju se navodi da "postoje brojni pokazatelji zavidnog kvaliteta znanja lekara koji diplomiraju na Medicinskom fakultetu".

"Rezultati studiranja na integrisanoj nastavi iz godine u godinu su sve bolji a testovi znanja pokazuju da je osposobljenost dugotrajna i kvalitetna. Mnogi programi Fakulteta dobijaju međunarodna priznanja i akreditaciju. U takvoj situaciji govoriti o nesposobnosti lekara koji su završili Fakultet je krajnje neadekvatno", stoji u saopštenju.

"Iako nismo neposredno odgovorni za odnose u Kliničkom centru Srbije, bili smo izuzetno neprijatno iznenađeni stručnim diskvalifikacijama brojnih kolega u KCS, kardiologa, urologa i drugih i uvereni smo da su ove ocene daleko od istine. Među ovim kolegama je veliki broj nastavnika i saradnika našeg Fakulteta", ističe Dekanski kolegijum.

Dekanski kolegijum zaključuje da "neistinite i proizvoljne izjave direktora KCS-a mogu predstavljati značajnu smetnju daljoj uspešnoj saradnji Medicinskog fakulteta u Beogradu i Kliničkog centra Srbije".

U saopštenju je naglašeno da je "ta saradnja od vitalnog značaja za dalji razvoj, ne samo obe institucije, nego i zdravstvenog sistema u celini i medicinske edukacije u Srbiji, pa bi u tom smislu trebalo što pre obnoviti uslove da se ova saradnja nesmetano i uspešno odvija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: