AKS: Nastavak štrajka, isti zahtevi

Skupština Advokatske komore Srbije odlučila je da se nastavi protest advokata s obustavom rada u celoj Srbiji s neizmenjenim zahtevima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

17:28

Default images

Podsetimo, u pitanju su zahtevi za izmenu Zakona o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je Tanjugu da je Skupština AKS glasanjem odlučila da se protest nastavi u neizmenjenom obliku i sa neizmenjenim zahtevima, ali i da se nastave pregovori sa Ministarstvom pravde radi rešavanja zahteva advokature.

Pregovori se nastavljaju sutra u Ministarstvu pravde, dodao je Đorđević i napomenuo da je Skupština AKS dala određene smernice stručnom timu AKS za pregovaranje.

Sednica Skupštine AKS održava se u hotelu "M" u Beogradu, ali je prema odluci rukovodstva komore zatvorena za javnost.

Tokom rasprave čuo se predlog da se ublaži obustava rada u odnosu na pritvorske predmete za lica koja su već u pritvoru, jer je zabranom rada u tim postupcima komora povredila kodeks ponašanja, jer ih onemogućava da štite prava svojih klijenata koji su u pritvoru.

Odgovor koji je na to istican je da je samo sud pozvan da odlučuje o pritvoru te da taj razlog ne stoji, kao i da kodeks obavezuje advokate da štite zakonitost.

Advokati su na poslednjoj Skupštini održanoj 13. septembra doneli odluku da četiri dana kasnije otpočnu protest sa obustavom rada do ispunjenja istih zahteva.

Pregovori o zahtevima advokata - da se izmeni Zakon o javnom beležništvu i reguliše paušalno oporezivanje, sa Ministarstvom pravde vođeni su u više navrata, ali nisu doveli do obustave štrajka. Poslednji, koji su prekinuti u subotu, trebalo bi da se nastave sutra.

Na predlog Ministarstva pravde, Zakon o javnom beležništvu izmenjen je u novembru tako što je ukinut monopolistički položaj javnog beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Tim izmenama utvrđena je mogućnost da to rade građani sami ili uz pomoć advokata, a da se u tom slučaju notarska usluga za solemnizaciju ugovora naplaćuje 60 odsto od pune cene koja se plaća kada ugovor sastavlja javni beležnik u formi javnobeležničkog zapisa.

Međutim, advokati traže da se ugovori o prometu nepokretnosti samo legalizuju, odnosno overavaju kod javnog beležnika, kao što je to do 1. septembra činio sud.

Nedavno je, na predlog Ministarstva pravde, Vlada izmenila Uredbu o paušalnom oporezivanju u skladu sa zahtevima advokature.

Osuda demoliranja kuće članice pregovaračkog tima

Skupština Advokatske komore Srbije (AKS) izdala je Rezoluciju kojom je osudila demoliranje kuće u blizini Novog Sada advokata Tanje Arsić, koja je i član pregovaračkog tima advokature sa Ministarstvom pravde.

AKS napominje da ne implicira da postoji bilo kakav drugi osnov za taj čin osim vandalskog ponašanja, navodi se u saopštenju te komore.

U rezoluciji se ističe da će AKS zaštititi na svaki zakonom predviđen način sve svoje članove, advokate i advokatske pripravnike, od takvih ili sličnih napada, koje će smatrati atakom na celokupnu profesiju "koja predstavlja životni poziv i opredeljenje za ostvarenje uzvišenog idala pravde i pravičnosti".

Ovaj i svaki budući napad, ukoliko do njega dode, samo još višše učvršćuje volju advokature da istraje do krajnjeg ostvarenja svojih ciljeva, a u interesu zaštite ljudskih prava svih građana Srbije i vladavine prava, navodi se u rezoluciji.

Skupština AKS takođe insistira na tome da državni organi u što kraćem roku pronađu počinioce ovog gnusnog napada i protiv njih preduzme sve zakonom predviđene mere.

Na kući Arsićeve u noći između subote i nedelje razbijeni su prilazna staza, terasa, solarni paneli, prozori i drugo.

Skupština AKS danas odlučuje o nastavku protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: