"Učenici taoci, ima ko da zaključi"

Ministar Srđan Verbić kaže da štrajk prosvete drži učenike kao taoce, kao i da postoji rešenje za situaciju u kojoj nastavnici ne žele da zaključe ocene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

16:37

Default images

Verbić je u Kažiprstu B92 rekao da će pronalaženje takvog rešenja "biti teško", ali da će ga biti i da će đaci sigurno dobiti ocene na kraju polugodišta.

"Učenici će dobiti ocene. Mogu da ih zaključe i neki drugi nastavnici. Iako zakonski postoji mogućnost da njihovi nastavnici bojkotuju veća, ja ne verujem da mi imamo takve ljude među nama"; rekao je Verbić.

Verbić je rekao da nastavnici zakonski mogu da se ne poajve na sednicama nastavničkih veća i da tada neće biti zaključene ocene, ali da Ministarstvo neće dozvoliti da se tako završi polugodište.

"Kada su ovakve situacije, kada uzimaju đake kao taoce, postoji zakonsko ograničenje prema kome mi takav čin tretiramo kao kršenje zakonskih okvira štrajka. To znači da se polugodište ne dovodi u pitanje i da se neće desiti da ne bude zaključenih ocena", rekao je Verbić, koji je ranije rekao da bi trebalo pooštriti odnos prema onima koji štrajkuju.

Pročitajte još: Verbić zapretio prosvetarima.

Verbić je na pitanje šta će Ministarstvo raditi, osim što će pronaći "štrajkbrehere", rekao da je problem to što se "energija troši na stvari na koje ne bi trebalo da se troši".

"Možemo da se dogovorimo sa štrajkačima ako su zahtevi realni, a sada oni to nisu. Realno je to da smo potrošili mnogo energije na nešto na šta nije trebalo da je trošimo. Trebalo je da je trošimo na izradu platnih grupa, jer neće one same po sebi da se konstruišu, a nastavnici da se odjednom pojave u grupi u kojoj će biti zadovoljni. To je posao koji Ministarstvo prosvete i druga ministarstva već rade, a mi na tome insistiramo od avgusta, ali to nije bilo na listi prioriteta sindikata, koji imaju trivijalne zahteve", rekao je Verbić.

Verbić smatra da su pregovori o kolektivnom ugovoru "trivijalni", jer njime ne dobijaju mnogo prosvetari, već samo lideri sindikata.

"To je trivijalno, a trivijalno je i to što traže učešće u izradi Zakona o osnovnom obrazovanju. Oni traže i da budu izuzeti iz smanjenja plata, ali da li je nepoštovanje dogovora sa MMF i nepostojanje ove vlade ono što svi želimo?", rekao je Verbić.

Pročitajte još: Minut do 12 za srpsko školstvo.

Ministar je odbacio ocenu da "prosveta mora da štedi, dok država rasipa", rekavši da su tzv. "specijalizovane usluge" takođe nečije plate.

"Naučnici dobijaju plate sa tog konta. Pitanje je šta je uopšte rasipanje. Mi rasipanja imamo u sistemu, ali 96 odsto budžeta ide na plate, a četiri odsto ide na investicije za unapređenje obrazovanja, zajedno sa tim rasipanjem", rekao je Verbić.

Na kraju je optužio sindikate da nemaju ideju za unapređenje obrazovanja.

"I siromašni smo i ulažemo isto kao i okolne zemlje. Mi moramo mnogo pametnije da ulažemo, ako se sve svodi na plate i ako je jedini štrajk zbog plata, a sindikati nemaju nikakvu drugu ideju o obrazovanja kojom bi mogli da se bave, onda nam nikada neće biti bolje", rekao je Verbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

261 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: