Uklanjaju obeležje Miladinu Zariću

Grad Beograd naložio je opštini Savski venac da ukloni spomen-ploču postavljenu u spomen na Miladina Zarića koji je u oktobru 1944. razminirao Savski most.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

14:50

Default images

Spomen-ploča je znak sećanja na učitelja Miladina Zarića koji je 20. oktobra 1944. godine razminirao Savski most, sprečivši njegovo rušenje i postavljena je 21. oktobra ove godine.

Otkrivanju spomen-ploče na kući u kojoj je živeo Milan Zarić prisustvovao je i njegov unuk Aleksandar Zarić.
Foto: Facebook/Inicijativa da Stari savski most ponese ime Miladina Zariæa
Ovim povodom predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić uputio je otvoreno pismo Jasmini Mitrović Marić, predsednici komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, i Vladanu Vukosavljeviću, sekretaru sekretarijata za kulturu grada Beograda.

"Tabla je postavljena na kuću u kojoj je Miladin Zarić živeo u oktobru 1944. i iz koje je pod neprijateljskom vatrom krenuo da izvrši herojsko delo po kome je ostao zabeležen u istoriji Beograda i Srbije. Opština Savski venac se već godinu dana bori da se sačuva uspomena na Miladina Zarića i njegov herojski čin i tabla je samo deo inicijative za preimenovanje Starog tramvajskog mosta u „Most Miladina Zarića“, koju su pokrenuli Filip Vukša i udruženje Imamo plan", navodi se u otvorenom pismu Dinčića.

Dinčić podseća da je tabla postavljena na sedamdesetu godišnjicu podviga i u sklopu obeležavanja oslobođenja Beograda od nacizma.

"Apelujemo da povređena sujeta birokrata - koji godinu dana ćute na molbe da se Stari tramvajski most preimenuje u Most Miladina Zarića, a sada žele da uklone tablu jer ih niko nije pitao za njeno postavljanje - ne ugrozi odavanje pošte čoveku koji je rizikovao život radi dobrobiti svih Beograđana. Sramota za svakoga ko skine ovu tablu biće dvostruka, prvo kada je bude uklanjao, a drugo kada je bude ponovo postavljao. Jer, budite sigurni, opština Savski venac neće odustati: tabla posvećena Miladinu Zariću će se nalaziti na njegovoj zgradi, a svakoga ko je skine nateraćemo da je u najkraćem roku vrati", naveo je Dinčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: