Verbić zapretio prosvetarima

Ministarstvo: Bez nastave u 12 odsto škola. Sindikati: Obustava rada u 700 škola. Verbić: Odnos prema prosvetarima koji su u štrajku treba da se pooštri.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

11:09

Default images

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da odnos prema prosvetnim radnicima koji su u štrajku treba da se pooštri poručivši da đaci ne smeju da trpe.

Verbić je, odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, rekao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja veoma nezadovoljno zbog obustave rada u pojedinim školama.

Prema njegovim rečima, sindikati su postupili veoma loše pozvavši nastavnike na obustavu rada. On je objasnio da to nije po zakonu, da pričinjava štetu imidžu prosvetnih radnika i đacima, roditeljima, da su na sebe preuzeli nadležnost da preko medija obaveštavaju da škole ne rade, "što nije njihov posao"...

"U ovom slučaju mi moramo da pooštrimo odnos prema svima koji su u štrajku. Mi ćemo danas dati nalog svim direktorima, odnosno podsetiti ih na njihove obaveze po zakonu. Oni moraju da vode računa da li je ispoštovan minimum procesa rada u školi. Škola postoji zbog đaka i to je nešto što svi moramo da imamo u vidu. Đaci ne smeju da trpe", poručio je Verbić.

Međutim, Verbić nije precizirao šta to pooštravanje odnosa konkretno znači.

Iz Ministarstva prosvete su u više navrata govorili da je totalna obustava rada nezakonita i da je svaki direktor dužan da obezbedi minimum procesa rada. U protivnom – posledice su ozbiljne.

"Zakon predviđa da je direktor škole dužan da pokreće disciplinski postupak u tom slučaju. Jedina kazna disciplinskim postupkom je otkaz. Zbog toga mi apelujemo na prosvetne radnike da, ukoliko nastave sa štrajkom, to rade u zakonskim okvirima", rekao je Milovan Šuvakov, savetnik.

Predstavnici sindikata koji su se okupili na protestu na Trgu Nikole Pašića rekli su reporteru B92 da se u Beogradu mali broj škola odazvao pozivu da obustave nastavu, ali da je taj broj u Srbiji daleko veći od onog koji navodi Ministarstvo prosvete i da je nastava obustavljena u više od 700 škola.

Takođe navode da se još razmišlja o opciji da učenicima ne budu zaključene ocene.

Ministarstvo: Štrajkuje 12% škola

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je delimična ili potpuna obustava nastave organizovana u 12 odsto škola, odnosno u 212 od ukupno 1.768 škola u Srbiji.

"U oko 90 odsto škola u Srbiji odvija se nastava, dok u više od polovine škola u Srbiji nema štrajka niti skraćenja časova", saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da je "potpuna obustava rada predstavlja kršenje prosvetnih zakona, kao i Zakona o štrajku, jer su škole u obavezi da obezbede minimum procesa rada, odnosno časove u trajanju od 30 minuta. Kršenje ovih zakona predviđa individualnu odgovornost".

U izjavi dostavljenoj medijima povodom štrajka provetara, ministar Srđan Verbić kaže:

„Mali procenat škola koje su obustavile nastavu pokazao da su nastavnici u Srbiji interes učenika stavili na prvo mesto“, rekao je ministar Srđan Verbić i dodao da je cilj Ministarstva da se pitanje zarada u prosveti reši trajno i pravedno i da očekuje da će se intenzivirati rad na uvođenju platnih grupa i platnih razreda u javni sektor.

Povodom najava prosvetnih radnika da postoji mogućnost da ne zaključe ocene na kraju polugodišta, Verbić je za RTS rekao da ne može da toleriše da bilo ko ne zaključi ocene.

Prosvetni radnici najavili su za danas potpuno obustaviti rad i neće držati časove u školama, već će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji.

Vujović: Štrajkuju zbog greške iz 2008.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je, prema tvrdnji sindikata zaposlenih u prosveti, glavni razlog za štrajk prosvetara to što su 2008. godine neravnopravo tretirani u sistemu prilagođavanja plata.

"Imali smo nekoliko sastanaka sa prosvetarima, predstavnici sindikata kažu da je glavni razlog što se žale to što su 2008. godine propušteni u sistemu prilagođavanja plata i zato danas traže prilagođavanje njihovih plata ili jednokratnu pomoć“, rekao je Vujović u parlamentu, gde obrazlaže rebalans budžeta i budžet za narednu godinu.

Vujović je istakao da će rešenja u promeni sistema nagrađivanja i uvođenju platnih razreda biti primenjena u najkraćem roku, što će pružiti priliku i osnov da se isprave te nepravde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: