MUP: Nismo se odrekli donacije

MUP demantuje informacije pojedinih medija da se MUP odrekao milion evra donacije Norveške za sprovođenje Strategije policije u zajednici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2014.

00:53

Default images

"Objavljene informacije su neistinite, jer je MUP uredno aplicirao za finansiranje projekta rada policije u zajednici, ali je zbog poplava koje su pogodile Srbiju tokom maja, deo tih novačnih sredstava preusmeren za pomoć najugroženijim građanima", piše u saopštenju MUP-a.

Beogradski list "Danas" preneo je da je policija u Srbiji uskraćena za milion evra pomoći, jer nije donet akcioni plan za sprovođenje Strategije policije u zajednici. Novac koji je obezbedila Norveška trebalo je da bude iskorišćen za finansiranje rada policije na prevenciji zločina.

MUP je naveo da novčana sredstva iz tog projekta nisu izgubljena, kao i da je za njih moguće aplicirati svake godine.

"Jedan od prioriteta rada MUP-a je unapređenje rada policije u zajednici i njeno približavanje građanima, zato će Ministarstvo unutrašnjih poslova uredno aplicirati za korišćenje sredstava iz projekta 2015. godine", piše u saopštenju MUP-a.

MUP-u "izmaklo" milion evra

Policija u Srbiji je ostala uskraćena za milion evra pomoći, jer nije usvojila akcioni plan za sprovođenje Strategije policije u zajednici, piše "Danas".

To je, kako navodi ovaj list, pokazalo istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Novac koji je obezbedila Kraljevina Norveška trebalo je da bude iskorišćen za finansiranje rada policije na prevenciji zločina.

Ipak, kako ni sedamnaest meseci pošto je stupila na snagu Strategija policije u zajednici, administracija nije našla za shodno da usvoji akcioni plan kojim bi bio jasno definisan način trošenja tih sredstava, donatori su odlučili da milion evra preusmere u druge svrhe.

Saša Đorđević, istraživač BCBP, objašnjava za "Danas" da je razlog za odsustvo akcionog plana prevashodno političke prirode.

"Strategija je usvojena u aprilu 2013. godine, ponajviše zahvaljujući novcu koji je Norveška obećala. Ali nakon toga smo imali najpre rekonstrukciju Vlade, a nedugo zatim i parlamentarne izbore. Takođe, prevencija zločina nije imala prioritet kod izvršne vlasti, koja se fokusirala na borbu protiv korupcije", navodi Đorđević.

Prema njegovim rečima, političke koristi od prevencije zločina nisu toliko vidljive, za razliku od hapšenja.

"Iako donatori nisu vremenski oročili sredstva, u samoj Strategiji piše da će akcioni plan biti usvojen tri meseca nakon što ona stupi na snagu. Pošto je prošlo sedamnaest meseci od usvajanja Strategije, Norvežani su povukli ponudu", kaže Đorđević i dodaje da je bez akcionog plana, Strategija isuviše uopštena i neprimenjiva.

Prema istraživanju BCBP, bilo je pokušaja da se usvoji akcioni plan. Tokom 2013. godine organizovane su četiri radionice u kojima su učestvovali predstavnici MUP-a, Ministarstva finansija, Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom. Krajem 2014. godine realizovana je još jedna radionica. Zahvaljujući ovim radionicama nastao je nacrt akcionog plana. Ipak, prema mišljenju Saše Đorđevića, taj plan je pun nedostataka.

"Isuviše je opšteg karaktera. Ne postoje kvalitativni i kvantitativni pokazatelji za realizaciju aktivnosti. Nisu utvrđeni rokovi do kada bi trebalo aktivnosti da budu sprovedene. Sredstva za realizaciju akcionog plana nisu utvrđena. Nove izmene akcionog plana planiraju se nakon radionice koja je održana u novembru 2014. godine", navodi Đorđević.

Jedan od vidova prevencije zločina jeste i rad Saveta za lokalnu bezbednost. Predsednik Saveta za lokalnu bezbednost Novog Pazara Hajrudin Hajrović objašnjava za "Danas" način na koji ovo telo funkcioniše.

"To je savetodavno telo skupštine lokalne samouprave sa mandatom da sve relevantne društvene činioce uključi u proces razmatranja bezbednosnih pitanja zajednice. Šire posmatrano, rad Saveta služi da promeni svest građana da policija nije militantna organizacija, već servis koji njima treba da služi", kaže Hajrović.

On dodaje da, preko skupštine lokalne samouprave, Savet upoznaje zajednicu s bezbednosnim problemima s kojima se suočavaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: