Advokati odlučuju o toku protesta

Na Skupštini AKS, delegati iz svih komora izjasniće se danas, odnosno glasaće o daljem toku protesta advokature, koji traje već tri meseca u celoj Srbiji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

00:22

Default images

Iako stručni timovi Ministarstva pravde i AKS posle četiri sastanka nisu došli do rešenja za zahteve advokature koji se tiču izmena Zakona o javnom beležništvu, Ministarstvo je predložilo da se pregovori nastave.

AKS je u subotu saopštila da zbog obaveza oko priprema za Skupštinu nije moguće da se pregovri nastave danas - kako je predložilo ministarstvo, i sugerisala da se sledeći sastanak stručnih timova održi u utorak, 23. decembra.

Advokati su na poslednjoj Skupštini održanoj 13. septembra doneli odlku da četiri dana kasnije počnu protest sa obustavom rada do ispunjenja zahteva za izmene Zakona o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Pregovori o zahtevima advokata sa Ministarstvom pravde vođeni su u više navrata, ali nisu doveli do obustave štrajka.

Na predlog Ministarstva pravde, Zakon o javnom beležništvu izmenjen je u novembru tako što je ukinut monopolističcki položaj javnog beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Tim izmenama utvrđena je mogućnost da to rade građani sami ili uz pomoć advokata, u kom slučaju se notarska usluga za solemnizaciju ugovora naplaćuje 60 odsto od pune cene koja se plaća kada ugovor sastavlja javni beležnik u formi javnobeležničkog zapisa.

Međutim, advokati traže da se ugovori o prometu nepkretnosti samo legaliziju odnosno overavaju kod javnog beelžnika, kao što je to do 1. septembra činio sud.

Nedavno je, na predlog Ministarstva pravde, Vlada izmenila Uredbu o paušalnom oporezivanju u skladu sa zahtevima advokature.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: