Srbija neće uvesti sankcije Rusiji

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je, u obraćanju poslanicima Državne dume, da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

21:39

Default images

Maja Gojković je u obraćanju ruskim poslanicima da je prioritet Srbije članstvo u EU i da je Srbija zahvalna na podršci Rusije na tom putu i poručila da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Članstvom Srbije u EU Rusija će dobiti iskrenog prijatelja i pouzdanog partnera u toj organizaciji, navela je Gojković i dodala da strateško opredeljenje Srbije za EU nije smetnja niti će biti daljem razvoju bratskih odnosa sa Rusijom.

Prema njenim rečima, sankcije nikada nikome nisu donele ništa dobro, niti mogu da doprinesu rešavanju bilo kog problema, da u Srbiji vrlo dobro znamo da od međunarodnih sankcija najviše pati običan narod i da je za rešavanje problema neophodan dijalog i samo dijalog.

Poručila je i da Srbija visoko ceni i podržava suverenitet i teritorijalni integritet svake članice Ujedinjenih nacija i da od tog principa neće odustati.

"Evropa prolazi kroz težak period i Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti svoj doprinos izgradnji mira i dugoročnoj evropskoj bezbednosti, posebno tokom predsedavanja OEBS-u, koje će početi 1. januara", kaže Gojković.

Predsednica parlamenta je kazala da Srbija zna da u Rusiji ima pouzdanog saveznika i iskrenog prijatelja i da je zahvalna na principijelnoj podršci Rusije po pitanju Kosova i Metohije.

Priznavanje jednostranog akta proglašenja nezavisnosti lokalnih organa prištinskih vlasti uvelo je u međunarodne odnose strašan primer sa nemerljivim posledicama, navela je Gojković i dodala da smo svedoci brojnih destabilizujućih procesa širom Evrope i sveta.

Navodeći da Srbija želi dalje da razvoija strateško partnerstvo sa Rusijom, ona je kazala da je preduzeće „Gazpromnjeft", većinski akcionar Naftne industrije Srbije, najprofitabilnija kompanija u Srbiji i predviđanja su da će biti regionalni lider u naftnoj industriji u Jugoistočnoj Evropi.

Maja Gojković je kazala da je Srbija sa velikim razočaranjem primila vest o odustajanju od izgradnje gasovoda Južni tok, ali i navela da se nada da će ipak u budućnosti doći do realizacije projekta u oblasti energetike, jer je u strateškom smislu to jedan od najvažnijih razvojnih projekata za Srbiju.

Predsednica parlamenta je zahvalila i za podršku Rusije u saniranju posledica katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile Srbije, navodeći da su ruske spasilačke jedinice prve stigle i u kritičnim trenucima hrabro i odlučno pomogle da se spasu ljudski životi i imovina iz poplavljenih područja.

"Ti hrabri ljudi su iz potopljenog grada Obrenovca spasili skoro 400 života, a među njima je bilo 79 dece. Cela Srbija deli osećaj posebne zahvalnosti zbog toga", istakla je Maja Gojković.

Ona je navela da se i Srbija i Rusija svakodnevno bore i nastoje da pronađu sopstveni put jačanja demokratskog društva i vladavine prava u svojim državama i istakla da je Srbija u najtežim trenucima u istoriji tražila i dobijala podršku upravo od Rusije.

"Naše države vezuje tradicionalno prijateljstvo, više od 175 godina zvaničnih odnosa, kulturna, jezička, verska i slovenska bliskost i bratstvo među narodima. Mnogi trenuci u prošlosti nas zbližavaju", rekla je Gojković.

Navela je da se srpski i ruski narod sa ponosom sećaju i borbe protiv nacizma i veličanstvene pobede slobodarskih naroda u Drugom svetskom ratu i dodala da je doprinos Crvene armije pobedi nad nacizmom nemerljiv i da zato ne smemo da dozvolimo reviziju istorije i nipodaštavanje i relativizaciju junačke borbe za mir u Evropi.

Podsetila je da je Beograd u oktobru proslavio 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu i da je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin bio tada počasni gost na vojnoj paradi, koja je u Beogradu priređena prvi put posle 30 godina.

"Evropa danas stoji pred velikim izazovom. Neophodno je odlučno se odupreti jačanju neonacističke ideologije i ekstremnih grupa. Milioni žrtava Drugog svetskog rata opominju na to. Neonacizam predstavlja pretnju tekovinama i idejama moderne Evrope - slobodi, ljudskom dostojanstvu, jednakosti, toleranciji, ljudskim pravima, osnovnim slobodama svakog pojedinca i pravima manjina", poručila je predsednica Skupštine Srbije.

Gojkovićeva, koja boravi u dvodnevnoj poseti Moskvi, prethodno je razgovarala sa predsednikom Državne dume Sergejem Nariškinom koji je ocenio da je saradnja između Rusije i Srbije dostigla strateški nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: