Završna rasprava o arhivskoj građi

Završna javna rasprava o Nacrtu zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi u organizaciji Ministarstva kulture održana je u Jugoslovenskoj kinoteci.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.12.2014.

19:22

Default images

Radna grupa koju je Ministarstvo kulture i informisanja formiralo 17. jula održala je javne rasprave i prezentaciju Nacrta zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi u Novom Sadu, 12. decembra u Arhivu Vojvodine, Nišu, 16. decembra u Istorijskom arhivu Niš i danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Javna rasprava trajaće do 29. decembra do kada se na sajt Ministarstva kulture mogu slati sugestije i predlozi za izmenu Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj službi a potom će Ministarstvo kulture i informisanja Nacrt zakona poslati resornim ministarstvima na mišljenje.

Treća javna rasprava okupila je stotinjak stručnjaka iz 38 arhiva u Srbiji koji su konstruktivnim predlozima pokušali da poboljšaju zakonska rešenja na kojima su brojni autori radili od 2004.godine.

Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu koja nema zakon o arhivskoj građi, nema uređen sistem zaštite arhivske građe kao kulturnog nasleđa, zakon koji reguliše delatnost arhiva koja je od opšteg interesa za zemlju, rekao je na današnjoj javnoj raspravi član radne grupe, direktor Arhiva u Pančevu Milan Jakšić.

Jakšić je ukratko predstavio osnovne odredbe Zakona koji uređuje oblast arhivske građe i delatnost. Zakon utvrđuje da je arhivska građa kutlurno nasleđe od opšteg interesa za Srbiju i kao takva uživa posebnu zaštitu, država treba da štiti dokumente koji imaju trajnu vrednost, koji su njena kulturna baština.

Zakon o arhivima i arhivskoj delatnosti propisuje da je država dužna da štiti i čuva arhivsku građu, da obezbedi adekvatne objekte i stručno rukovođenje.

Zabranjeno je uništavanje arhivske građe kao i njeno iznošenje u inostranstvo bez saglasnosti ministarstva kulture. Zakon predviđa i formiranje Arhivskog fonda Srbije od dokumenata nastalih u radu organa vrhovne vlasti, zakonodavnih, izvršnih i sudskih vlasti, lokalnih samouprava, preduzeća, organizacija i ustanova, društveno političkih i verskih organizacija bez obzira na oblik vlasništva.

Zakon je usklađen sa propisima arhivskog poslovanja u Evropskoj uniji, a pored državnih mogu se formirati i privatni arhivi.

Zakon reguliše i način čuvanja arhivske građe, pitanja dokumentovanja elektronskih izvora, kao i prilagođavanja toj tehnologiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: