Uradiću sve da zatvorimo Gvantanamo

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će "učiniti sve što može" na zatvaranju američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.12.2014.

16:15

Default images

Podsetimo, četiri avganistanska pritvorenika koji su tamo držani pušteni na slobodu.

"Planiram da uradim sve što mogu da ga zatvorimo", rekao je Obama u intervjuu za emisiju "Stanje nacije sa Kendi Krauli" na TV stanici CNN, snimljenom u petak, a koji će danas biti emitovan.

"To je nešto što nastavlja da inspiriše džihadiste i ekstremiste širom sveta, činjenica da te ljude držimo", kazao je Obama, a preneo Rojters.

"To je suprotno našim vrednostima i veoma skupo. Mi trošimo milione na svakog pojedinca koji se tamo nalazi", istakao je Obama i dodao da je broj zatvorenika značajno smanjen.

Kao najnoviji korak u postepenom zatvaranju pritvorskog centra Gvantanamo, četiri Avganistanca koja su tu držana decenijama, puštena su na slobodu, saopštio je u subotu Pentagon.

Obama je obećao da će zatvoriti Gvantanamo, kada je stupio na dužnost pre gotovo šest godina, uz obrazloženje da on šteti imidžu Amerike u svetu.

To, međutim, nije uspeo da ostvari delom zbog prepreka iz američkog Kongresa, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: