Irački Kurdi napreduju protiv ID

Snage iračkih Kurda napreduju prema gradu Sindžaru, koji pet meseci drže militanti.

Izvor: B92

Nedelja, 21.12.2014.

15:29

Default images

Snage iračkih Kurda, podržane koalicijom koju u borbi protiv ekstremista Islamske države (ID) predvode Sjedinjene Američke države (SAD) i to vazdušnim napadima na teroriste, približavaju se gradu Sindžaru, koji je od pre pet meseci u rukama militanata.

Iračke bezbednosne snage bore se protiv ekstremista ID na istoku, blizu granice sa Sirijom, kako bi povratili strateški važan vojni aerodrom Tal Afar, javlja AP.

Bitka za Sindžar i okolnu regiju u fokusu je vojne kampanje čiji je cilj da se povrate teritorije izgubljene tokom letošnje ofanzive kada su ekstremisti Islamske države zauzeli delove severnog i zapadnog Irana i susedne Sirije.

Prošle sedmice borci iračkih Kurda pokrenuli su vojnu operaciju za zauzimanje Sindžara i otvaranje šireg koridora prema planini Sindžar, koja se nalazi nad gradom. Ta vojna akcija rezultirala je evakuacijom nekih od hiljada Jazida, koji su od avgusta, kada je pao Sindžar, bili zarobljeni u planinskoj oblasti.

Danas se čula snažna eksplozija i odjeci bitke koja se čula iz grada Sindžar, dok su vojni avioni bombardovali ciljeve Islamske države.

Portparol kurdskih snaga Džabar Javar izjavio je da ekstremisti još pružaju otpor iz preostalih takozvanih džepova grada u kojima još ima pripadnika grupe Islamska država. On je rekao da Sandžar još nije očišćen, ali nije želeo da govori o detaljima akcije koja je u toku.

U međuvremuenu, iračke anti-terorističke snage pokrenule su juče ofanzivu za preuzimanje vojnog aerodroma u blizini grada Tal Afara koji drže ekstyremisti ID, saopštili su zvaničnici u Bagdadu koji nisu želeli da budu imenovani. Tal Afar je grad sa oko 200.000 mešovitog (šiiti i suniti) šistanovništva, a lociran je blizu sirijske granice prema istoičnom Sindžaru i zato je strateški važan.

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa, moral borcima Islamske države opada, stvaraju se frakcije i počeli su da dezertiraju. "Sve to utiče na Islamsku državu i stavlja na probu koheziju unutar te sile", navodi list i dodaje da u delovima istočne Sirije, koji su pod kontrolom Islamske države, borci kažu da frustracija raste kako se sa vojnih aktivnosti prelazi na upravljanje.

Borci protiv džihadišta objavili su da su u napadima ubijena dvojica lidera islamista, mada te tvrdnje nisu potvrđene.

Ipak, ti borci koji su tokom leta projurili zapadnim Irakom i istočnom Sirijom, šokirajući tako svet, još kontrolišu veliku teritoriju i napreduju u zapadnom Iraku. Taj njihov pohod u znatnoj meri usporavaju vazdušni napadi koalicije predvođene Amerikom. Ekstremiste IS ometaju i sukobi sa lokalnim stanovništvom.

"Moral ne opada, on je dostigao dno", izjavio je aktivista opozicije iz oblasti koje kontroliše Sirija Deir Ezor. "Lokalni borci su frustrirani - osecaju kao da rade većinu posla i da najviše njih umire... strani ratnici koji su mislili da su pošli u jednu avanturu su iscrpljeni", rekao je Ezor, prenosi Fajnenšel tajms.

Jedan aktivista potvrdio je da je Islamska država pogubila oko sto stranih boraca koji su pokušali da dezertiraju iz Rake.

"Nakon pada Mosula u junu, Islamska država se predstavljala kao da je nezaustavljiva i 'prodavala' je svoju misiju kao avanturu", rekao je jedan zvaničnik iz SAD. Dodao je da se dinamika promenila nakon napada koalicije.

Analitičar Torbjorn Solvet smatra da je jedan od uzroka pada morala promena aktivnosti - sa borbi na upravljanje. "Ranije su osvajali teritoriju, primoravali sirijsku i iračku vojsku da se povlače", kaže Solvet i dodaje da su oni sada u osnovi okupatori koji pokušavaju da vladaju.

Nakon što su pohrlili u Siriju i Irak tokom perioda brzih pobeda, neki stranci dovode u pitanje dugu borbu koja je pred njima.

Solvet kaže da u njegovoj analitičkoj organizaciji imaju dosta izveštaja stranih boraca koji kontaktiraju članove porodice i vlasti tražeći način da se vrate kući.

Podaci Opservatorije za ljudska prava od 7. decembra pokazuju da je Islamska država za 80 dana izgubila 1.400 boraca širom Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: