"Važno da Srbija ne prizna Krim"

Nemačka ne misli da je problem da Srbija i Rusija imaju dobre odnose, ali želi da Srbija korak po korak zauzima iste stavove u spoljnoj politici kao i EU.

Izvor: Blic, Tanjug

Nedelja, 21.12.2014.

09:45

Default images

Ovo je u intervjuu za Blic rekao nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm.

"Za nas je najvažnije da je Srbija donela odluku da postane član EU i da Rusija taj put ne blokira", rekao je Vilhelm, naglasivši da je važno da Srbija ne priznaje Krim, a ne da Beograd uvede sankcije Moskvi.

"Za nas je važno da se Srbija priključi stavu EU kad je u pitanju Krim, odnosno da je njegovo prisajedinjenje Rusiji u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Nepriznavanje aneksije Krima je za nas važno, a ne toliko da Srbija uvede sankcije Rusiji", poručio je on.

Vilhelm je ocenio i da je premijer Aleksandar Vučić do sada uradio dosta dobrih stvari za Srbiju i da ga u Nemačkoj doživljavaju kao ozbiljnog i vrednog političara koji pokušava da promeni stvari nabolje.

"Nastavio je dijalog Beograda i Prištine i postigao da pregovori s EU mogu da počnu. Cenim i njegovu hrabrost na uvođenju ekonomskih reformi, jer nije popularno smanjivati ljudima plate i penzije", rekao je Vilhelm za "Blic", dodajući da treba nastaviti jačanje regionalne saradnje i realizaciju projekata koje je Vučić predložio na konferenciji o Zapadnom Balkanu.

Ambasador je naveo da je uslov za EU Srbiji puna primena Briselskog sporazuma. O tome čitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: