SAD stoje iza optužbi S.Koreje

SAD stoje iza tvrdnje da su vlasti Severne Koreje odgovorne za masovni hakerski napad na producentsku kuću "Soni pikčers".

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

23:16

Default images

To je saopštio portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće Mark Stroh.

Pozvan da prokomentariše izjavu u kojoj severnokorejske vlasti negiraju da imaju ikakve veze s hakerskim napadom na holivudski studio, Stroh je odgovorio da su SAD, kao što je jasno izneo FBI, sigurne da je Pjongjang odgovoran za incident i da stoje iza tog zaključka, preneo je Rojters.

"Vlada Severne Koreje ima dugu istoriju negiranja odgovornosti za destruktivne i provokativne akcije. Ako severnokorejske vlasti žele da pomognu, mogu da priznaju krivicu i nadoknade "Soniju" štetu koju je napad naneo", poručio je Stroh.

Ranije danas, Severna Koreja predložila je pokretanje zajedničke istrage sa SAD u vezi s hakerskim napadom na producentsku kuću "Soni pikčers", tvrdeći da nema ništa s tim incidentom.

Neimenovani portparol je kazao da će biti "ozbiljnih posledica" ukoliko Vašington ne pristane na zajedničku istragu i nastavi da optužuje Severnu Koreju.

SAD su u petak optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers", zbog filma "Intervju", koji je razgnevio Pjongjang.

Američki film "Intervju" je komedija o zaveri CIA da izvrši atentat na severnokorejskog lidera.

"Soni pikčers" je odustao od puštanja filma nakon napada anonimnih hakera, koji su podsetili na terorističke napade na SAD 11. septembra 2001, u pretnjama upućenim bioskopima koji bi film prikazivali.

U saopštenju FBI navodi se da su u sajber napadu korišćeni instrumenti i infrastruktura slični ranijim aktivnostima Severne Koreje.

Ranije danas oglasili su se kineski državni mediji, koji su oštro kritikovali američku parodiju o Severnoj Koreji kao posledicu "bezosećajne kulturne arogancije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: