Kuba - herojska ili diktatorska?

Za mnoge izgnanike sa Kube, predsednik Raul Kastro je diktator koji neistomišljenike smešta u zatvore poput sovjetskih gulaga.

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

22:52

Default images

Pristalice Kube, pak, njenu vladu vide kao herojsku, a njene grehe opravdavaju ponašanjem velikog neprijatelja sa severa - SAD, i brane je time što je ona svojim stanovnicima obezbedila medicinsku negu i obrazovanje o kojima i najrazvijenije zemlje mogu samo da sanjanju.

Kao što je često slučaj, ocenjuje agencija AP, istina je negde između.

Američki predsednik Barak Obama najavio je prethodne sedmice normalizaciju odnosa sa Kubom, ali je juče na konferenciji za novinare naveo da "ne očekujue da će ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Havanom odmah doneti promene toj državi" jer je to "i dalje režim koji ugnjetava svoj narod".

Borci za ljudska prava pozdravili su obnavljanje odnosa između SAD i Kube, ali su dodali da komunistička vlada te ostrvske države i dalje mora da odgovori na brojna pitanja, uključujući i poricanje slobode govora, zabranu nezavisnih sindikata i nedostatak fer i takmičarskih izbora.

"Verujem da je predsednik Obama doneo pravu odluku, ali to ne znači da je naša zabrinutost zbog stanja ljudskih prava na Kubi nestala", rekao je za AP Hose Migel Vivanko, izvršni direktor odseka za obe Amerike u organizaciji Hjuman rajts voč (Human Rights Watch - HRW).

On je istakao da su zloupotrebe i zlostavljanja "deo državne politike, sistematska i raširena".

Kastro je branio jednopartijski politički sistem, navodeći da bi slobodni izbori bili ekvivalent "legalizaciji partije ili partija imperijalizma na našem tlu".

Optužbe o narušavanju ljudskih prava prate kubansku vladu od samog početka, počev od suđenja po kratkom postupku i egzekucija posle revolucije 1959. kojom je svrgnut diktator Fulgensio Batista, čiji režim je takođe činio zlodela, uključujući torturu, pogubljenja i progone novinara, a koga su SAD podržavale.

U godinama koje su usledile, sveštenici, gejevi i drugi koji su smatrani socijalno opasnima slati su u radne logore na selu, a politički protivnici su zatvarani ili prisiljeni na izgnanstvo.

To se nedvojbeno promenilo poslednih godina, posebno od kako je Fidel Kastro predao vlast svom bratu Raulu 2006, navodi AP.

Raul Kastro je 2010. postigao sporazum sa Rimokatoličkom crkvom i Španijom o oslobađanju poslednjih 75 političkih zatvorenika, koji su uhapšeni 2003. i osuđeni na duge zatvorske kazne, a dozvolio je takođe i veću versku slobodu na ostrvu.

Organizacija Amnesti internešenal navodi da je prema njenoj evidenciji ostalo samo pet kubanskih zatvorenika koji se podvode pod kategoriju "pritvorenika savesti", što je mnogo manje nego prethodnih godina.

"Kuba je uvek koristila izgovor američkog embarga i sankcija u borbi protiv neistomišljenika. Jednom kada njih ne bude bilo, nadamo se da će to dovesti do promena u stanju ljudskih prava", navela je Marsela Gonsalves Margerin iz Amnestija.

Kao deo ovonedeljnog dogovora sa SAD, Kastro je pristao da oslobodi 53 osobe, koje je Bela kuća opisala kao disidente, iako njihovi identiteti nisu obelodanjeni.

Elisardo Sančes, iz grupe jedinih nezavisnih boraca za ljudska prava koji se tolerišu na Kubi, rekao je da se vlada od dolaska Raula Kastra na čelo države klonila toga da osuđuje neistomišljenike na duge zatvorske kazne, ali da je zato došlo do skoka u broju kratkih kazni, i to sa 2.074 2010. godini na 8.410 u prvih 11 meseci ove godine.

Kubanske vlasti odbacile su njegove tvrdnje kao izmišljotinu, a disidente smatraju plaćenicima Vašingtona.

Vivanko iz HRW, međutim, ocenjuje da problem ljudskih prava na Kubi nije u istoj ligi kao u zemljama poput Severne Koreje, dodajući da je bilo pomaka u nekim stvarima, poput slobode kretanja koja je bila oštro kontrolisana pod Fidelom Kastrom.

Disidentima, poput blogera Joanija Sančesa, pod reformama koje je sproveo Raul Kastro bilo je dozvoljeno da putuju, a ta putovanja koristili su da govore protiv vlade.

Mlađi Kastro takođe je otvorio Kubu za neka privatna preduzeća, i dozvolio stanovnicima ostrva da poseduju mobilne telefone i kompjutere.

Poboljšana su i prava pripadnika LGBT populacije, a ćerka Raula Kastra jedan je od najžešćih zagovornika gej prava na Kubi.

Besplatna zdravstvena zaštita na tom karipskom ostrvu sada pokriva i operacije promene pola, a gej parade se održavaju redovno svake godine.

Horhe Duani, direktor Kubanskog istraživačkog centra na Međunarodnom univerzitetu Florida, priznaje da je došlo do napretka u nekim pitanjima kao što su verske slobode, ali dodaje da Raul Kastro u velikoj meri deli stavove svog brata.

"Otkako je Raul preuzeo vlast, represivne strategije su postale suptilnije, što ne znači manje brutalne", rekao je on.

I Elizardo Sančes je upozorio da ne treba odmah poverovati da će poboljšanje odnosa između Vašingtona i Havane moći mnogo da promeni na polju ljudskih prava, bar ne u prvo vreme.

Kao što je i Obama zaključio na konferenciji za novinare, promene, u svakom slučaju, ne treba očekivati preko noći, ističe AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: