Čurkin: Da se raspravlja o CIA

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin očekuje da će se u Savetu UN raspravljati o torturama CIA.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

14:34

Default images

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin očekuje da će pitanje torture koju su nad osumnjičenim teroristima sprovodili agenti američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) postati predmet rasprave u Savetu UN za ljudska prava (UNHRC).

"Siguran sam da će rasprava o tome biti pokrenuta jer imamo Konvenciju UN protiv torture, i specijalnog izvestioca", rekao je Čurkin novinarima u sedištu svetske organizacije, prenosi Tass.

On je dodao da će to pitanje biti pokrenuto kada SAD budu prošle kroz proceduru Jedinstvene periodične revizije, tokom koje sve zemlje članice UN treba da prijave kakvo je kod njih stanje u pogledu poštovanja ljudskih prava.

On je podsetio da su sve 193 članice UN usvojile Jedinstvenu periodičnu reviziju.

Prema njegovim rečima, SAD su, nakon usvajanja ove procedure 2010. godine, primile 300 komentara o kritikama o stanju poštovanja ljudskih prava na svom tlu.

Izveštaj o torturi koju su primenjivali agenti CIA objavljen je 9. decembra, nakon petogodišnje istrage koju je senatski Odbor za obaveštajne poslove sproveo o programu čija je svrha bila dobijanje informacija od pripadnika Al Kaide i drugih osumnjičenih terorista u zatvorima CIA širom sveta.

U tom izveštaju se ističe da je CIA javnosti i političarima davala pogrešne podatke o torturi zatočenika držanih na tajnim lokacijama širom sveta nakon 11. septembra 2001. godine i da su službenici agencije bili mnogo brutalniji nego što se ranije smatrealo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: