Očišćen prvi reaktor u Fukušimi

Prvi od četiri reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči, koja je teško oštećena u zemljotresu i cunamiju 2011, očišćen je od nuklearnog goriva.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

14:07

Default images

Ukupno 1.535 radioaktivnih šipki je izvučeno iz reaktora nakon operacije koja je trajala godinu dana, saopštio je portparol Tokijske električne kompanije (TEPCO), a preneo AFP.

Ranije danas, prefekturu Fukušima pogodio je zemljotes jačine 5,9 stepeni po Rihteru, a prema pisanju japanskih medija nije dato upozorenje na opasnost od cunamija.

Nakon zemljotresa nisu uočene nikakve nepravilnosti u oštećenoj nuklearki Daiči i drugoj nuklearki Daini u Fukušimi, rekao je portparol.

Direktor elektrane Akira Ono rekao je novinarima da je završetkom radova na reaktoru 4 postavljen kamen temeljac, ali da će se oni nastaviti.

Procene su da će radovi na nuklearnoj elektrani Fukušima trajati decenijama.

Cunami, koji je usledio nakon snažnog zemljotresa jačine 9 stepeni Rihtera, 11. marta 2011, uništio je sistem za hlađenje elektrane i doveo do topljenja reaktora 1, 2 i 3.

TEPCO planira da ukloni šipke iz ostalih oštećenih reaktora pre izvlačenja istopljenog goriva, navela je francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: