UN: Izrael da plati štetu Libanu

Generalna skupština UN usvojila je većinom glasova rezoluciju kojom se od Izraela traži da plati Libanu 850 miliona dolara za izlivanje nafte.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.12.2014.

10:59

Default images

Izlivanje nafte je prouzrokovano napadom izraelskih vazduhoplovnih snaga na naftno skladište tokom rata protiv Hezbolaha u julu 2006.

Skupština je sinoć izglasala rezoluciju sa 170 glasova "za" i šest "protiv", uz tri uzdržana.

Izrael, SAD, Kanada, Australija, Mikronezija i Maršalska ostrva su glasali "protiv". Rezolucije GS nisu pravno obavezujuće ali odražavaju svetsko mnjenje, navodi Asošijeted pres.

U rezoluciji stoji da je "ekološka katastrofa" prouzrokovana uništenjem rezervoara prouzrokovala do naftna mrlja pokrije čitavu libansku obalu i proširi se na sirijsku, izazvavši masivno zagađenje.

Izraelska misija u UN navela je kasno sinoć u saopštenju da je rezolucija neobjektivna. "Izrael je momentalno odgovorio na izlivanje, sarađujući blisko s Programom za očuvanje okoline UN, kao i sa drugim, nevladinim organizacijma zbog ekološke situacije duž obale Libana", navodi se u saopštenju te misije i dodaje da je "rezolucija nadživela efekte izlivanja nafte i ne služi drugoj svrsi osim da doprinese institucionalizovanju antiizraelskog plana u UN".

Skupština pominje zaključke iz izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna od avgusta da studije pokazuju kako je šteta naneta Libanu dostigla 856,4 miliona 2014. godine i traži od Izraela brzu i adekvatnu kompenzaciju.

Takođe je zatraženo da Ban apeluje na tela UN i druge organizacije koje su dale prvobitnu procenu da dalje ispituju slučaj kako bi se izmerio kvantitet ekološke štete nanete susednim zemljama.

U rezoluciji se navodi da je "generalni sekretar izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog toga što vlada Izraela nije priznala svoju odgovornost za reparacije i kompenzacije za izlivanje nafte u Libanu i Siriji".

Libanski ambasador u UN Navaf Salam oznacio je rezoluciju velikim napretkom i dodao da će Liban nastojati da se u potpunosti ispuni i da se navedena kompenzacija brzo plati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: