I "Brisel" i srpski predlog za KiM

Paralelno sa primenom Briselskog sporazuma, Srbija će naredne godine izaći sa svojim predlogom konačnog statusa Kosova i Metohije, pišu Večernje novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 20.12.2014.

23:02

Default images

Novi plan stići će uskoro od predsednika Tomislava Nikolića, a potom bi trebalo da ga koriguju i finaliziraju Vlada i Narodna skupština.

Milovan Drecun, funkcioner SNS i predsednik parlamentarnog odbora za KiM, kaže za "Novosti" da predsednik Nikolić želi da ide u susret događajima, kako nas oni ne bi ponovo zatekli.

“Srbija je u prethodnim godinama pokušavala samo da umanji štetu kada se neki proces već okonča. Nikolićev predlog je da sada unapred pokažemo inicijativu, "povedemo igru" i stavimo na sto našu ideju za status KiM. Pokazaćemo da je to naša teritorija koje se ne odričemo. Sa druge strane, nastavljamo implementaciju Briselskog sporazuma”, ističe Drecun.

Stav socijalista, prema članu predsedništva ove partije Đorđe Milićević, jeste da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nikada ne može biti legalno i prihvaćeno.

“Svi razgovori koje vodimo su statusno neutralni, nijednim potezom nismo pokazali da se ide ka priznavanju. Važno je da se nastavi dijalog, primene sporazumi i što pre formira zajednica srpskih opština. O platformi ćemo govoriti kada se pojavi, jer ona zahteva što širi konsenzus”, rekao je Milićević.

Borko Stefanović, potpredsednik DS, kaže nam da "Nikolić želi da se izuzme od onih od kojih se očekuje da priznaju Kosovo":

“On hoće jasno da se distancira od Vučića i Vlade, tako što će ponuditi još jedan papir koji nema nikakvo utemeljenje u realnosti. Može da predloži ili podelu Kosova ili međunarodnu konferenciju za određivanje statusa KiM, a i jedno i drugo je potpuno neostvarivo. Ne samo što želi da pokaže razliku u odnosu na Vladu, nego ima i višak slobodnog vremena”, smatra Stefanović.

Predsednik SDS Boris Tadić kaže za "Novosti" da Nikolić dezinformiše javnost implicirajući da će Brisel sigurno tražiti priznavanje Kosova kao uslov za pristupanje Srbije EU.

“Dok god postoji jedna zemlja članica EU koja nije priznala Kosovo, zahtevanje priznavanja nezavisnosti ne može biti zvaničan stav EU. Predsednik Nikolić ovo radi ili zato što ne razume principe međunarodne politike ili što zloupotrebom kosovske teme želi da se aktivnije vrati u politički život. Tako otežava Vladi učešće u procesu evrointegracija, ugrožava naš odnos sa EU i ometa nastavak pregovora o priključenju”, ocenjuje Tadić.

Predsednik NS Zoran Živković kaže za "Novosti" da je Nikolićeva najava deo njegovog obračuna sa Vučićem.

“Njihovi interesi se razilaze, a čim postoji sukob izvlači se priča o Kosovu. Naravno da ne postoji ništa što Srbija može da uradi. Briselskim sporazumom Vučićeva administracija priznala je Kosovo de fakto i de jure”, dodao je Živković.

Za DSS, Nikolićeva najava je "krajnje licemerna".

“On se 2008. zakleo da se neće smiriti dok ponovo ne vrati Kosovo u sastav Srbije. Četiri godine kasnije, uspostavio je klasičnu granicu između centralne Srbije i KiM”, saopštio je kosovski Odbor DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: