Vulin, NVO i "devedesete"

Pokret socijalista navodi da u Srbiji postoji 24.000 nevladinih organizacija i da smenu ministra Aleksandra Vulina traži 150. NVO: Ne razgovaramo saopštenjima.

Izvor: B92

Subota, 20.12.2014.

16:39

Default images

Iz Pokreta socijalista, čiji je lider ministar rada Aleksandar Vulin, konstatuju "da su toliko (150) aktivisti Demokratske stranke uspeli da sakupe".

“Peticiju predvodi Jukom, Helsinški odbor, Gradjanske inicijative. Nijedna od ovih organizacija se ne bavi socijalnom zaštitom, ali se zato bave politikom. Ostavku zahteva Sonja Biserko i u pravu je, kao što je bila u pravu kada je svedočila u korist hrvatske tužbe da je Srbija izvršila genocid, kao što je bila u pravu kada je govorila da je Srbija kriva što je bombardovana i kao što je bila u pravu kada je, kao borac za ljudska prava, primila orden od Stjepana Mesića dokazanog kršitelja prava Srba na život”.

Iz "Građanskih inicijativa poručuju da ne žele rat saopštenjima i traže da se utvrdi odgovornost.

“Ono što je nama važno, da ne komuniciramo niti sa ministrom Vulinom, niti sa njegovom strankom, kroz saopštenja ili na druge načine, već da se kroz institucije utvrdi odgovornost, vidi ko je kriv i na koji način i politički i krivično može da odgovara”, kaže Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa.

U Komitetu pravnika za ljudska prava (Jukom) ukazuju da su se slični odgovori političkih stranaka na povrede ljudskih prava mogli čuti i tokom devedesetih.

“Nadam se da je ovo jedan ispad koji se neće ponavljati. Sa druge strane, nama je ovde jedino bitno da se principijalno utvrdi šta se dešavalo, ko je na jedan neprimeren način pokušao da proneveri budžetska sredstva i koga smo to sprečili da to učini akcijama koje smo sprovodili”, kaže Milan Antonijević iz Jukoma.

“Devedesete su godine kada su i one osnovane ne znam što im toliko smetaju”, rekao je na to Vulin.

“Svako ima pravo na svoj stav. Pravo određenih NVO je da budu nezadovoljne, pravo nekih drugih je da budu zadovoljne. Političke partije imaju pravo na svoje stavove i one te stavove iznose, u demokratiji to tako funkcioniše. Ne možete da izađete sa stavom, a da ne očekujete drugi stav”, dodao je ministar.

U Pokretu socijalista navode da će novac kojim je trebalo da se finansiraju nevladine organizacije ostati Fondu za lečenje dece, a da će novi konkurs biti raspisan početkom godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: