Niš mora da smeni Stankovića

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je Skupština Niša ima obavezu da smeni zamenika predsednika Skupštine grada Nenada Stankovića zbog sukoba interesa.

Izvor: Beta

Petak, 19.12.2014.

09:47

Default images

Agencija je saopštila da je inicijativa za njegovo razrešenje obavezujuća za Skupštinu.

Agencija u saopštenju ocenjuje da Skupština grada Niša postupa neodgovorno i nesavesno odlukom da ostavi na funkciji Stankovića za kog je "nesumnjivo" utvrđeno da je u sukobu interesa i doprinosi nepoverenju građana u institucije i stvaranju utiska da funkcioner nije dužan da poštuje Zakon o Agenciji.

Rešenjem direktora Agencije od 7. aprila 2014. godine utvrđeno je da je Nenad Stanković prekršio Zakona o Agenciji tako što nije obavestio Agenciju da u trenutku stupanja na javne funkcije odbornika i zamenika predsednika Skupštine grada Niša obavlja posao zamenika direktora JKP "Direkcija za javni prevoz grada Niša".

Njemu je zbog toga što o sukobu interesa nije obavestio Skupštinu grada Niša i Agenciju, izrečena mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije zamenika predsednika Skupštine grada Niša.

Rešenje direktora Agencije postalo je konačno 9. oktobra i dostavljeno Službenom glasniku radi objavljivanja, a istog dana Agencija je Skupštini Niša uputila inicijativu za razrešenje Stankovića sa funkcije zamenika predsednika Skupštine.

Agencija za borbu protiv korupcije još jednom upozorava i zahteva da Skupština grada Niša postupi u skladu sa Zakonom o Agenciji i da izrečenu meru javnog objavljivanja za razrešenje Nenada Stankovića izvrši.

Stanković: Skupština grada odbila preporuku

Zamenik predsednika Skupštine grada Niša Nenad Stanković rekao je da se lokalni parlament izjašnjavao o preporuci Agencije za borbu protiv korupcije i da je odbio njegovo razrešenje bez rasprave.

"Agencija je izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa funkcije zamenika predsednika Skupštine grada, to je stavljeno na dnevni red i o tome se odlučivalo", kazao je Stanković Tanjugu i dodao da on nije bio u sukobu interesa što je potvrdjeno i rešenjem same
Agencije.

Spor sa Agencijom traje od decembra 2012. godine, napomenuo je Stanković i naveo da je prvobitno rešenje Agencije novembra 2013. godine u celosti poništeno po žalbi, a da je Agencija identično rešenje donela aprila ove godine.

Stanković se žalio i na drugo rešenje Agencije, a Odbor Agencije je žalbu delimično uvažio.

Prema poslednjem rešenju protiv koga sam poveo upravni spor navodi se da nisam obavestio Agenciju u roku od 15 dana po stupanju na dužnost zamenika predsednika Skupštine grada čime nije uvaženo da sam Agenciju obavestio mejlom, navodi Stanković.

Uprkos da su dva osnova otpala u odnosu na prvobitno rešenje, a da je ostao deo koji se odnosi na obavezu obaveštavanja, mera je ostala ista, napominje Stanković.

"Preporuka je preporuka, ona nije obavezujuća", dodaje Stanković i kaže da su odbornici glasali kako su glasali.

Stanković je zamenik Direktora Direkcije za javni prevoz od 2011. godine, a za zamenika predsednika Skupštine grada biran je polovinom 2012. godine.

On napominje da mesto zamenika u Direkciji nije funkcija već njegov posao gde i prima platu.

Stanković je sa odbornikom Stanimirom Đurićem ranije osnovao Nišku regiju koja je pristupila Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Djurić, koji je odbornik u četvrtom mandatu Skupštine grada i koji je poznati niški advokat, rekao je Tanjugu da će od Agencije tražiti izvinjenje zbog dela saopštenje Agencije u kome se kaže "da je Skupština grada postupila neodgovorno i nesavesno".

U slučaju da izvinjenje izostane, tužiću Agenciju, kaže Đurić.

"Ja sam glasao protiv preporuke i moje je ustavno pravo kako ću da glasam i niko ne može da me poziva na odgovornost zbog iznetog stava ili mišljenja u Skupštini grada", ukazuje Đurić.

Povodom odbijanja preporuke Agencije od strane Skupštine grada oglasio se Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

BIRODI u saopštenju ocenjuje da je Skupština grada, odlukom da se ogluši o preporuku Agencije o smeni Stankovića, proglasila svojevrsnu "korupcijsku autonomiju".

Oni pozivaju čelnike SNS "da putem partijske procedure izdejstvuju smenu Stankovića i na taj način manifestuju integritet SNS kao stranke i da pokažu doslednost u borbi protiv korupcije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: