UKR:Dogovorena razmena zarobljenika

Tokom današnje video-konferencije o Ukrajini, dogovorena je razmena zarobljenika, ali nije utvrđen datum sastanka Kontakt grupe.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.12.2014.

19:28

Default images

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer zatražio da sastanak bude 21. decembra u Minsku, ali tačan datum još nije određen.

Postignut je sporazum o razmeni zarobljenika po principu "svi za sve", ali nisu precizirani mehanizmi te razmene, izjavio je predstavnik proruskih snaga Luganska Vladislav Deinego.

O tome da nije postignut dogovor o datumu sastanka Kontakt grupe medije je izvestio predstavnik samoproklamovane Donjecke Republike Denis Pušilin, prenosi Tass.

Pušilin je izrazio očekivanje da će sastanak ipak biti održan do kraja godine.

Nemački šef diplomatije Štajnmajer je ranije danas izjavio: "Zatražio sam da sastanak bude održan nakon video-konferencije. Možda čak i u nedelju. Ima mnogo preduslova za to".

Danas je održana takozvana video-konferencija (posredstvom skajpa) o Ukrajini, koja je bila predviđena za 10. decembar.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko uoči današnje skajp-konferencije apelovao je da se Kontakt grupa održi što pre i predložio da to bude 21. decembar.

Dve zaraćene strane na istoku Ukrajine saglasile su se u Minsku 5. septembra o prekidu vatre i razmeni zarobljenika tokom pregovora kojima je posredovao OEBS.

Tada je usvojen Protokol koji predviđa zabranu upotrebe teškog naoružanja. Dogovoren prekid vatre iz septembra krše obe sukobljene strane, ali su raketni napadi značajno smanjeni od početka decembra.

Takva situacija je dala nadu da bi moglo da dođe do deeskalacije konflikta u kome je od aprila ubijeno više od 4.700 ljudi.

Ipak, ranije danas, portparol vojske Ukrajine Andrej Lisjenko je izjavio da je pet ukrajinskih vojnika ubijeno, a sedam ranjeno u napadima proruskih snaga u protekla 24 sata. To je, prema oceni ukrajinske vojske, veći broj stradalih nego proteklih sedmica.

"Za sada su koristili samo puške, nisu upotrebili tenkove ili artiljeriju. Ne možemo da kažemo da je situacija eskalirala", rekao je portparol vojske Andrij Lisijenko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: