Kurdi oslobodili Sindžar i Jazide

Posle nekoliko dramatičnih meseci pripadnici plemena Jazidi mogu da odahnu, Islamska država je proterana sa planine Sindžar.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

16:36

Default images

Kurdske snage su objavile da su uspele da ostvare najveću pobedu u sukobima sa džihadistima, oslobađanjem dela severnog Iraka.

U međuvremenu, zvaničnici Pentagona su objavili da su u vazdušnim napadima koalicionih snaga ubijena trojica visokih vojnih zapovednika Islamske države.

Ofanziva kurdskih snaga na Sindžar počela je u sredu, a pratila je do sada najintenzivnija akcija iz vazduha, izvršeno je više od 45 raketnih napada na uporišta džihadista.

Kopnenom ofanzivom više od 8.000 vojnika Pešmerge u dva navrata je napalo islamiste, čime je omogućen prolaz Jazidima i ostalom stanovištvu koje su džihadisti držali u zarobljeništvu.

Kurdski narod Jazidi od početka avgusta se našao na velikom udaru iračkih paravojnih snaga, koji su krenuli u ofanzivu na njihove teritorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: