"Što pre rešiti pitanje Palestine"

Rusija je zainteresovana za što skorije rešavanje pitanja državnog statusa Palestine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.12.2014.

16:18

Default images

On je podsetio da je Rusija priznala državu Palestinu krajem 1980-ih, prenosi agencija Tass.

"Stoga nemamo nikakva pitanja u vezi sa priznavanjem palestinske državnosti kako je to predloženo nacrtom rezolucije Saveta bezbednosti UN", rekao je Lavrov i dodao da se i dalje postavlja pitanje kako će se mirovni proces odvijati u budućnosti.

"Mi smo trenutno u intenzivnim kontaktima sa Palestincima, kao i sa učesnicima 'kvarteta' međunarodnih posrednika, da bismo utvrdili kako cela ova situacija može da utiče na celokupne napore u cilju obnove mirovnog procesa, koji je ove godine zapao u ćorsokak", istakao je ruski šef diplomatije.

Prema njegovim rečima, Rusija sarađuje sa svim umešanim stranama kako bi one uvidele svoju odgovornost za konačno rešavanje ovog bliskoistočnog sukoba, uključujući sva pitanja u vezi sa statusom palestinske države.

"Zainteresovani smo da se to dogodi što je pre moguće", naglasio je Lavrov.

Nacrt rezolucije SB UN pozdravlja ideju o održavanju međunarodne konferencije kako bi se nastavio palestinsko-izraelski dijalog koji je obustavljen u proleće i predviđa da sve izraelske snage napuste zauzete teritorije do 2017, podseća Tass, uz napomenu da je prvobitna varijanta dokumenta koju je podnela palestinska delegacija postavila rok od 24 meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: