A od donatora za Gazu, 2 posto para

Dva meseca nakon što su donatori obećali 5,4 milijardi dolara pomoći za obnovu Pojasa Gaze, palestinski zvaničnici kažu da je jedna dva procenta novca stiglo.

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

12:16

Default images

Donatorska konferencija u Kairu ocenjena je uspešnom. Na njoj je Katar obećao jednu milijardu dolara, Saudijska Arabija 500 miliona i SAD i EU zajedno 790 miliona u raznim vidovima pomoći, podseća Rojters.

Polovina očekivanog novca trebalo bi da se utroši za obnovu kuća i infrastrukture u Gazi, razorene u sedmonedeljnim sukobu između izraelske vojske i Hamasa, a ostatak je namenjen za podršku palestinskom budžetu.

Međutim, od ukupne sume samo je 100 miliona dolara primljeno. I dok su EU i SAD ubrzale deo finansiranje, koje je ranije počelo, malo obećanja se ostvarilo.

"Mi smo primili fondove i obećanja od 100 miliona dolara za skloništa i obnovu", rekao je Robert Tarner, direktor za operacije Agencije UN za pomoć palestinskim i izbeglicama - UNWRA.

Taj novac će se uglavnom potrošiti u januaru 2015. Nema nedostaje 630 miliona dolara (za skloništa i domove) i ostaćemo bez novca u najtežem delu zime", objasnio je on. Detalje obaveza donatora teško je razgrančiti, jer se često uključuje novac koji je ranije bio namenjen, ali još nije isplaćen.

I dok je to slučaj s nekim fondovima za Gazu, posebno iz EU i SAD, arapske zemlje u većini slučajeva daju nova obećanja podrške. Zvaničnici kažu da ih oni najmanje ostvaruju.

"Arapske zemlje nisu do sada ništa platile", rekao Mufid al Hasajna, palestinski ministar stanovanja, dodavši da su Evropljani dali samo nekoliko miliona.

Nejasno je šta se desilo s obećanjima od po 200 miliona od Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Delom je problem, kako kažu zvaničnici, da je donatorima potrebno vreme da ostvare svoja obećanja.

Takođe je teško transferisati novac u Gazu, jer Hamas, islamistička organizacija i dalje kontroliše to područje. Hamasovci su silom prezeli kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne umerenom Fatahu palestinskog predsednika Mamhmuada Abasa još sredinom 2007. godine.

Iako je početkom juna osnovana vlada nacionalnog jedinstva Hamas i dalje dominira u Gazi. Novac bi trebalo da ide na Zapadnu obalu koju kontroliše Abasova Palestinska uprava, a ona još nije preuzela odgovornost nad Gazom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: