Mustafa: Insistirati na sporazumima

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da dijalog Kosova i Srbije treba nastaviti i insistirati na ostvarivanju postignutih sporazuma.

Izvor: Beta

Petak, 19.12.2014.

21:52

Default images

U intervijuu za Radio Slobodna Evropa Mustafa je rekao da će sastanak s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u januaru sledeće godine biti prilika za međusobno upoznavanje i otvaranje pitanja o kojima će se razgovarati posebno tokom 2015. godine.

"Naš je cilj da dijalog ide napred, da bude konstruktivan i da iz njega proizlaze rezultati koji se posle toga mogu ostvariti. Mi želimo da i profil dijaloga, sadržaj i okvir budu takvi da garantuju stabilnost i da ne dođemo u situaciji da jedno dogovorimo u Briselu a da posle još jednom razgovaramo kako da to primenimo", rekao je Mustafa

Kosovski premijer je rekao da ima mnogo oblasti koje su na tehničkom nivou, o kojima je razgovarala Edita Tahiri.

"Dogovorili smo se da na Kosovu sagledamo i vidimo koja su još pitanja ostala otvorena i u kojoj su fazi. Ima sporazuma koji su dogovoreni tokom prošle godine i sada očekujemo da se primene, a koja se odnose oko civilne zaštite na severu zemlje, koja naravno treba da se rasformira", rekao je Mustafa.

Prema njegovim rečima, treba jasno definisati zajednicu srpskih opština, ali primena treba da bude ostvarena u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

Što se tiče pravnog sistema na severu Kosova, Mustafa je kazao da je potrebno angažovanje međunarodnog faktora na Kosovu i da je tokom sastanka sa ambasadorima svih država i OEBS-a izražena spremnost da Kosovo dobije podršku na tom planu i da sudovi na severu počnu da rade, "naravno na osnovu zakona i Ustava Kosova".

Mustafa je kazao da je formiranje specijalnog suda za ratne zločine izazov i da sada Skupština Kosova treba da usvoji dokumenti o osnivanju suda.

"Ja imam informacije da je zakon u pripremi i kada bude gotov, usvojićemo ga na sednici Vlade i dostaviti Skupštini i verujem da će i Skupštini, shodno odluci iz prethodnog mandata, zakon usvojiti", kazao je Mustafa.

On je rekao da je dobro što je Srpska lista deo institucija Kosova i ističe da svi treba da budu obazrivi da ne bi onemogućili saradnju s njom.

"U kontaktima koje sam do sada imao sa ministrima i zamenikom premijera (sa Srpske liste), imam utisak da su zainteresovani da budu deo rešenja problema. Mi njih sada ne možemo naterati da govore kako mi govorimo, ili da razmišljaju kako mi razmšljamo, već je značajno da su se oni uključili i da su deo institucija Kosova i odlučivanja", rekao je Mustafa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: